gotvach.bg»Статии»Любопитно»Срещу жаждата с Анона

Срещу жаждата с Анона

Monika IvanovaMonika Ivanova
Мастър Шеф
1461k101k
Гравиола
Сушилник за прибори и добро настроение
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сушилник за прибори и добро настроение
9.00 лв.
Виж ››

Когато сте се пренаситили от всекидневно срещаните плодове по щандовете в хранителните магазини, спокойно можете да се поинтересувате и да потърсите по-различни и необичайни плодове, с които да внесете разнообразие в менюто си. Подходящ за тази цел е малко познатият у нас плод от Анона, известен още като Гравиола.

Анона е растение, чиято родина се Южна Америка, но вече е широкоразпространена и достъпна още в Индия, Австралия, Аржентина, Калифорния, Франция и Испания.

Най-добре познатият вид от това растение е Анона черимола, но има и 3 по-рядко срещани вида:

- Гуанабана - формата на плодовете е продълговата, а месестата им част е снежно бяла и вкусът ѝ е подобен на крем с нишесте. Това го прави изключително подходящ за летните горещини, когато организмът ни се нуждае от нещо студено и едновременно утоляващо жаждата и засищащо глада;

- Люспеста Анона - това е най-рядко срещаният вид Анона и именно заради това е и най-ценен. Дървото достига височина до 6 метра, но вирее само при сух и горещ климат. Плодовете са сърцевидни или кръгли;

Анона

- Шипова Анона - плодовете приличат на корнишони, тъй като са с вида на малки краставички, покрити с меки шишчета. Месестата част вътре също е подходяща срещу жаждата, защото е невероятно сочна, а вкусът ѝ наподобява ягода.

В зависимост от това кой вид Анона откриете на пазара и коя е неговата родина, плодовете могат да са по-малко или по-добре узрели, но важното е, че можете да се възползвате от факта, че сърцевината на Аноната е водниста, но в същото време и хранителна, така че можете да използвате този плод както в различни летни напитки, така и спокойно като самостоятелно хранене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати