gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Диетолози обявиха война на вегетарианството

Диетолози обявиха война на вегетарианството

Диетолози обявиха война на вегетарианството

Толкова сме слушали за ползата от вегетарианството, а никой не казва, че то може да бъде и вредно, възмутени са полски диетолози.

Те смятат, че е абсолютна лудост човек да бъде пълен вегетарианец – т.е. да се откаже от всички животински продукти като яйца, мляко, сирене, масло.

Животинските продукти съдържат белтъчини, които са необходими за обмяната на веществата, за растежа и размножението, за всички жизнени процеси и за мисловния процес.

Освен това някои витамини и минерални вещества се усвояват от организма само при достатъчно налични белтъчини. За да съществува, организмът ни има нужда от около 20 аминокиселини на белтъчините.

Самият той може да произведе 12 аминокиселини, а 8 трябва да получи с храната. Всички белтъчини се делят на четири класа. Първият са белтъците на млякото и яйцата, но в тях липсват някои необходими киселини.

Следват белтъчините на рибата, говеждото и соята – съотношението на аминокиселини е най-добро. На трето място са растителните зърнени белтъчини и на четвърто – белтъчините на желатина и хемоглобина.

В резултат на редица изследвания било доказано, че човешкото тяло усвоява 100 процента от белтъка на яйцето. От прясното мляко се усвояват 83 на сто от белтъчините, а от говеждото месо се усвояват 76 на сто от белтъчините.

Диетолози обявиха война на вегетарианството

Растителните белтъчини на бялото пшеничено брашно се усвояват от тялото на около 52 процента. Животинските белтъчини помагат да усвоим растителните белтъчини.

Възрастният човек има нужда от 100 г месо на ден, за да функционира нормално. Ако изобщо не ядете месо, можете да си докарате атрофия на сърдечния мускул.

Но има и хора, които нямат нужда от месо, защото обмяната им на веществата е малко по-различна. Те са много малко, но ако не изпитвате желание да ядете месо, значи сте от тях. Ако пък много ви се иска да ядете месо, не се насилвайте да бъдете вегетарианци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (9)

Изпрати
Хъ
Хъ
31.05.2015 13:27
Веге, ти, ако мислиш, че плодовете и зеленчуците са нещо по-добро, май неяденето на месо ти се е отразило вече на психиката XD Еднакво зле е в момента положението и с месото и с плодовете и зеленчуците. Особено откак стана модно да си веган, усетиха се че парата не е само в месата и почнаха всичко поголовно да израждат и модифицират.
0
0
Соня
Соня
12.12.2014 20:21
Според мен трябвя да има баланс във всичко,най-вече в количеството и качеството на храната която комсумираме.
3
0
Лили Ковачева
Трудно ми е да кажа кой крив и кой прав, но от личен опит мога да споделя, че наистина има хора "скарани" с животинските продукти.
Никога не съм изпитвала глад за месо и докато растях съм го яла само по задължение. Останалите животински продукти също макар и в по-малка степен. Единствено рибата ми била изключение. От една година вече окончателно спрях с месото и се чувствам перфектно чисто здравословно. Може би просто моя организъм не го усвоява правилно и му е по-добре без него, не знам. Не съм си правила тестове да проверя.
На мен най-ми понася този режим - зеленчуци, плодове, гъби и риба. Но не бих започнала да тръбя че е най-здравословен, само защото на мен ми е добре така.
2
0
Бойчо
Бойчо
30.04.2013 13:31
Аз смятам, че абсолютните вегетарианци имат психически проблеми. Мой колега почина, точно когато стана абсолютен вегетарианец. Непрекъснато лекарите го молеха да хапне животинска храна. Той не пожела - почина. Аз съм за разнообразното хранене. Всяка крайност е вредна.
3
2
John Smith
John Smith
09.04.2013 09:48
По-глупава статия не бях чел в последните 2 дни. Ако всички са строги вегетарианци диетолозите ще умрат от глад, ще трябва да се преквалифицират , за един град ще има 5-6 лекаря и то хирурзи :) Затова обявиха война , за да се спасят от провал. Но няма смисъл да се притесняват на този етап.Глупаци има много :)
3
3
Алекс
Алекс
28.11.2011 17:29
За хората четящи тази тема, долните коментари са направени от некомпетентни и необразовани по темата хора, всичко написано е вярно и точно.
1
3
gerda
gerda
25.08.2011 16:19
Вегетарианството само по себе си е здравословно, стига да не се прекалява с него. Аз съм вегетарианка и нямам оплаквания здравословни за сега, но съм много уморена. Знам, че организма има нужди от витамини, минерали и много други.


1
1
Л
Л
28.12.2010 19:45
Повечето аминокиселини, това, от което се състоят белтъците, се губят при обработването т.е. печене, варене, пържене и такива на месото, така или иначе. Написаното тук са пълни, ама пълни глупости.
3
0
Веге
Веге
21.11.2010 17:08
За какви белтъчини се пише тук ? Да не се пише за тези от това животното, което е било на рафта на кланница няколко месеца и после още няколко месеца в хладилника на магазина. А когато вече почва да се разваля, се обработва с различни химии да и се придава вкус и цвят ? Ще ми отговорите, че имаме хладилни камери сега. Да почваме да ядем кучета, които ги газят колите( ама през зимата, че са като в хладилник), и ще ни излезе по-евтино. То не ли е същото: животински белтъчини ?
2
1