gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Купуваме 40 процента по-скъпи домати спрямо 2015-та

Купуваме 40 процента по-скъпи домати спрямо 2015-та

Домати

Цените на доматите, които купуваме това лято, са с 40 процента по-високи от миналата година. Това показват данните на Министерството на земеделието и храните.

Според анализите, докато през лятото на 2015-та килограм домати у нас се е търгувал на средна цена от 0.91 лева, то сега трудно ще се е открие на стойности по-ниски от 1.25 лева.

На едро цените на килограм домати са около 2 лева за червения домат и около 3 лева за килограм розов домат.

Проучването на Министерството на земеделието и храните е показало, че тази години по-солено ни излизат и черешите. Цената на килограм от плодовете е скочила с близо 53%, а цените не са паднали и в разгара на лятото.

Череши

На едро килограм череши се търгува за 2.53 лева, като за сравнение миналата година таванът при цените на борсите стигна 1.64 лева. Производителите обясняват тази разлика с по-слабата реколта заради дъждовете през май.

Лошото време тази пролет е вдигнало и цените на прасковите. На борсите на едро плодовете са скочили с 12% спрямо цените им от лято 2015-та. Килограм праскови на едро се продава за 1.31 лева, докато миналата година това количество се е предлагало за 1.17 лева.

В същото време ресорното министерство отчита по-голям износ на зеленчуците от родното производство. За периода от януари до април 2016 година от страната ни са изнесени около 8.8 тона пресни зеленчуци, което е увеличение с 37.8% спрямо миналата година.

Най-голям износ се отчита при морковите, който е нараснал 3 пъти. Следват чушките, чийто износ е скочил с 40%. От друга страна, износът на картофи и лук се свива, като най-сериозно понижение се отчита при картофите – 94%.

На нашите пазари са се внасяли предимно плодове, като за последната година количеството им е нараснало с 4.9% или 83.5 хиляди тона.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати