Месото, минало през микровълнова, е канцерогенно!

Микровълнова
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
7.99 лв.
Виж ››

Почти няма дом, в които да няма микровълнова печка. Ползваме за претопляне на храна, за размразяване, за бързо кафе и чай. Най-вкусни стават пуканките, приготвени в микровълнова фурна.

Днес на пазара има много богат избор от такива печки, които са на сносна цена. Но заедно с поевтиняването на микровълновите все повече се увеличават нашите съмнения дали този уред е полезен. Много критици твърдят, че в тях се разрушават витамините на храната.

Твърди се, че в началото микровълновите са се използвали за създаване на оръжия. Смята се, че храната, като преминава през тях, губи и малкото си енергийна стойност и не внася нищо ценно в организма ни.

Нарочно се мълчи по темата за вредите, за да може хората да ги купуват, а производителите да продължават да печелят. А през това време последствията от готвенето в микровълнова продължават да не са добри, тъй като такава храна е съсипана.

Направен е следният опит: сваряват се броколи във вода с микровълнова печка. После се оказва, че колкото по-дълго се приготвят в уреда, толкова е по-голяма загубата на хранителни вещества, включително и на витамин С.

При друго изследване се оказва, че се губи и витамин В12 от свинското и говежда месо, приготвени в печката. Само за 5 минутна обработка на млечни продукти в МВ се губят голяма част от полезните вещества.

И полезните свойства на чесъна се убиват само за 60 секунди обработка в микровълновата.

Претопляне в микровълнова

Според последно проучване на руски учени месото, обработено в тази фурна, е облъчено и води до образуването на канцерогени.

Прясното млякото в комбинация със зърнена закуска, приготвено в в такава печка, води до преобразуване на аминокиселините във вредни продукти.

Размразяването на замразени плодове е свързано с преобразуване на глюкозата в канцерогенни съставки. Канцерогенните свободни радикали се формират често и в кореноплодните зеленчуци, подложени на микровълновото лъчение.

В заключение може да се каже, че този уред пести време, но отнема много от полезните витамини на храната. Всеки сам да прецени дали да ползва или не микровълновата фурна.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати