Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ето 4-те Е-та, които не са толкова страшни!

Ето 4-те Е-та, които не са толкова страшни!

Желе

Храната, приготвена в домашни условия, не е в големи количества и бързо свършва. Когато се приготвя в промишлени количества, се налага да се добавят разни сгъстители, подобрители и Е-та. Така се повишава срокът ѝ на годност, запазва физичните си свойства.

Подобни вещества, които се влагат в продуктите, често са гуми - сгъстителите и стабилизаторите, които се извличат от разни източници. Едни от тях са от растения, но други са добити чрез химична модификация. Те нямат мирис, нито вкус, но имат хранителни функции да играят ролята на фибри, улеснявайки работата на червата. Някой от тях се използват и за лаксативи.

В много от храните се съдържа Е-та. Например Е407 е карагенан и не се употребява в детските храни. Правени са опити с животни и е доказано, че съществува връзка между Е407 и развитието на ракови заболявания.

От Е432 до Е436 са полисорбати и в тях се открива връзка с различни странични ефекти. В много от страните по света те са забранени.

За безвредни се приемат следните Е-та:

Агар агар

- Е406 агар агар - това е вегетариански заместител на желатина. Намира приложение в производството на млечните продукти;

- Е401 гума арабика - успокоява стомаха, но при отделни хора има и алергични реакции;

пектин

- Е440 пектин - той се използва за желиране на конфитюри и продукти на основата на плодовете;

- Е460 това целулоза - употребява се за производство на сладолед, напитки и запазва свежия вид на разни печива.

Много от стабилизаторите, сгъстителите и емулгаторите оказват благотворно действие на организма, но има и други, които са пагубни за човешкото здраве.

Затова е добре да сме запознати с тяхното действие и да четем винаги етикетите и какво съдържа даден продукт. Ако ги няма тези емулгатори, много от храните няма да стават за ядене. С тяхната употреба храната става по-апетитна, свежа и с голям срок на годност, но тук не става въпрос за здравословните ѝ ползи и качества. Употребяват се при производството на бонбони, хляб, газираните напитки, десерти, бисквити, сосове и много други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest