Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Най-добрите природни антибиотици! Вижте кои са те

Най-добрите природни антибиотици! Вижте кои са те

Джемиле ЧешлиеваДжемиле Чешлиева
Мастър Шеф
1274k
Плодове и зеленчуци

Синтетичните антибиотици унищожават вредните бактерии в организма, но в същото време унищожават и полезните, които поддържат имунната система.

Някои храни и билки съдържат естествени антибиотични свойства, които унищожават вредните бактерии и гарантират защитата на полезните бактерии, които осигуряват защитата на имунната система. Някои хранителни вещества стимулират имунната система на организма, като по този начин увеличават устойчивостта към инфекции и са способни да инхибират действието на патогенни микроорганизми.

Прекомерната консумация на синтетични антибиотици е в ущърб на имунната система. Ето защо се препоръчва използването на храни билки с антибиотични свойства.

Ето кои храни имат естествени антибиотични свойства:

1. Чесън - съдържа алицин, благодарение на който действа като пеницилин при лечение на различни заболявания като грип, настинка, запушен нос. Суровият и нарязан чесън е изключително богат на алицин. Освен това дивият лук и празът също имат силни антибиотични свойства.

Мед

2. Мед - използва се за лечение на рани и инфекции, както и като естествен антибиотик, също така има и антисептични свойства. Медът съдържа ензим, който осигурява секрецията на водороден пероксид. По този начин организмът се бори срещу инфекции и също така предотвратява развитието на бактерии. Помага за облекчаване на храносмилателната система, осигурява пречистването на токсини в кръвта.

3. Зеле - има силен антибиотичен ефект, особено ако се консумира сурово или под формата на прясно изцеден сок. Зелето е с богато съдържание на сяра. Сярата е много ефективна в борбата срещу рака. Зелето е богато на витамин С, което отговаря на 75% от необходимото количество витамин С дневно.

4. Грейпфрут - екстрактът от семена на този цитрусов плод е мощен антибиотик, който алкализира тялото и укрепва имунната система по естествен начин. В същото време защитава полезните бактерии в храносмилателната система.

5. Ябълков оцет - суровият ябълков оцет има антибиотични и антисептични свойства. Помага на организма да се алкализира по естествен начин. Ябълковият оцет понижава холестерола, намалява риска от рак и контролира теглото.

Оцет

6. Ферментирали храни и пробиотици - непастьоризираното кисело зеле, киселите краставички, култивираните храни като зеленчуци са отличен източник на пробиотици и мощни антибиотици. Киселото мляко и изварата също са с антибиотични свойства.

7. Кокосово масло - има противогъбични и антибактериални свойства. Кокосовото масло укрепва имунната система, балансира щитовидната жлеза, регулира нивата на холестерола и кръвната захар, подобрява мозъчните функции. Студено пресованото кокосово масло има силни антибиотични свойства.

8. Масло от мащерка - има антимикробни, антибактериални, антипаразитни, антивирусни и противогъбични свойства. Използва се за външно лечение на рани, за лечение на простудни, дихателни и храносмилателни проблеми. Също така е мощен антиоксидант и добър защитник на имунитета.

9. Зеленчуци и плодове, съдържащи витамин С - водоразтворим витамин, който е ефективен за предотвратяване на инфекции. Зеленчуците и плодовете, богати на витамин С, увеличават резистентността на имунната система и намаляват риска от инфекция. Такива са ягоди, ананас, киви, цитрусови плодове, пъпеш и диня. От зеленчуците такива са броколи, зеле, карфиол.

10. Други хранителни вещества, които имат антибиотични свойства са: хрян, канела, бахар, босилек, розмарин, куркума, червен пипер, лют червен пипер, карамфил, джинджифил, анасон, синапено семе, копър, мента, градински чай, кимион, естрагон, дафинов лист, риган, кимион на зърна, кориандър, копър, индийско орехче, кардамон, магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest