Ще ядем суперспагети, които ни пазят от диабет и затлъстяване

Спагети

Върху разработването на сензационен хранителен продукт работят европейски изследователи. Учените от континента напрягат умове в търсене на формула, по която да създадат суперспагети, пазещи ни от редица болести. Плановете им са те да са приготвени от ечемик – растение, което подобно на овеса съдържа много фибри, но се отличава с далеч по-приятен вкус.

За целта на начинанието си те вече провели множество проучвания и открили, че в избраната от тях зърнена култура се съдържат специфични разтворими влакна (бета глюкани), които са изключително полезни за нашия организъм и оказват положително въздействие при здравословни проблеми като диабет, затлъстяване, висок холестерол, сърдечносъдови проблеми.

Само с една порция от тези спагети ще можем да си набавим цели седемдесет процента от необходимите ни за деня бета глюкани, разказва изследователят Анаа Мрия Гомес, цитирана от БНТ.

Освен това учените стигнали до изводите, че поради състава си замислените от тях спагети ще са богати и на антиоксиданти. При това почти толкова, колкото е и популярният сред любителите на здравословното хранене зелен чай.

Въпреки смелите си планове обаче европейските изследователи ще трябва да поработят още малко, докато замислената от тях паста придобие съвършен вид. Те се надяват това да се случи в скоро време и продуктът им да бъде пуснат на пазара.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати