Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Топ 10 златни правила, за да приготвите перфектен пай

Топ 10 златни правила, за да приготвите перфектен пай

Ябълков пай

Мнозина считат, че приготвянето на пай изисква специални кулинарни умения. Истината е, че този десерт, който може да бъде приготвен както с пресни, така и с консервирани плодове или дори с шоколад или друг крем по желание, не е никак труден за изпълнение, стига да спазвате стриктно някои методи. Ето защо тук ще Ви запознаем с 10-те златни правила за приготвянето на пай:

1. Много важно е да работите с качествени продукти, като водата и маслото за приготвянето на блата за пая трябва да са студени. Съдовете, инструментите и дори собствените Ви ръце трябва също да са студени;

2. При приготвянето на сладки пайове е препоръчително да използвате масло, а не маргарин, а за солените пайове изберете мас;

Тесто за пай

3. Преди да добавяте водата при приготвянето на избрания от Вас пай, трябва добре да разбъркате брашното и мазнината. По този начин ще получите превъзходно и крехко тесто, което ще предотврати втвърдяването и степването на пая;

4. За да се олекоти тестото за пая, е задължително да пресеете необходимото количество брашно. Ако по рецепта имате включени и други сухи подправки, е добре да ги добавите към брашното и да ги пресеете заедно;

5. Ако приготвяте маслено тесто, не забравяйте, че приготвеният блат трябва да бъде поставен в предварително загрята на необходимите градуси фурна;

6. Месете тестото с върха на пръстите си, а не с цели длани. Много е важно да го месите наистина колкото е необходимо и да не се заигравате. Ако премесите тестото, паят ще стане жилав и твърд;

Пай

7. Винаги приготвяйте тестото на ръка, а не с помощта на миксер. Именно по този начин ще можете да избегнете най-лесно премесването му;

8. Ако бързате и не можете да се захванете с приготвянето на пая веднага, оставете приготвеното тесто в хладилника и го извадете едва когато сте готови да възстановите работата си;

9. Винаги разточвайте тестото само в една посока, за да избегнете прекаленото му разтягане;

10. Никога не печете маслено тесто на ниска температура, за да може паят да се получи наистина вкусен и с хрупкава коричка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest