Златна ли ще ни излезе домашната лютеница тази есен?

Лютеница

Сезонът на туршиите и зимнината все още не е в разгара си, но нашенци вече правят сметка колко ще ни излезе приготвянето на лютеница тази година.

Заради обилните валежи и влошената българска реколта, най-вероятно любимата българска разядка ще ни струва солено, смятат зеленчукопроизводители. Те предполагат още, че тази есен домашната лютеница може дори да е по-скъпа и от купешката.

Неблагоприятните метеорологични условия се отразиха зле на доматите и чушките, явяващи се основни компоненти на емблематичния български хранителен продукт.

Смяната на пролет и лято със зима в първите пролетни дни направо покоси растенията. А заради проливните валежи са тръгнали и заболявания, които унищожават насажденията, оплакват се производители, цитирани от ВсекиденКом.

При това положение действителната цена на 500-грамов буркан с качествена нашенска лютеница възлиза на близо седем лева, смятат запознати.

Домашна лютеница

Оказва се обаче, че почти толкова достига стойността и на домашната червена разядка, варена на печка или в казан навън. Освен чушките, доматите, патладжанът, морковите, олиото, солта и захарта, плащаме ток и водата.

И като теглиш чертата, пак ти излиза поне шест лева за буркан домашна лютеница, смятат нашенци.

Въпреки това все още има българи, които са привърженици на домашното производство. Независимо че приготвянето на лютеница отнема доста енергия, то си има своя чар.

А и полученият продукт безспорно е в пъти по-вкусен от купешкия. Освен това хора, които сами си отглеждат доматите, са на мнение, че с реколта собствено производство традиционната ни разядка би излязла по-поносимо.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати