Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кулинарни хитринки, за да стане по-вкусно червеното цвекло

Кулинарни хитринки, за да стане по-вкусно червеното цвекло

Червено цвекло

- Като купите цвекло, за да го съхраните свежо, не го измивайте и не го белете, а завийте в мокра домакинска кърпа и поставете в полиетиленов плик;

- Цвеклото ще запази наситения си цвят, ако го варите цяло;

- Преди варене на цвеклото трябва да го поставите в тенджера и да залейте с хладка вода, но трябва да е напълно покрито от водата. При варене температурата на котлона трябва да е умерена и цвеклото да се вари, докато омекне, а водата трябва се изпари почти напълно;

- Не трябва да се бели свареното цвекло с нож, а още докато е топло, но не горещо, за да не се изгорим, белим с ръка;

- Цвеклото за салата се вари обелено и нарязано на филийки, като към водата се прибавя една лъжица оцет;

- Приготвеното за салата цвекло залейте с приготвен дресинг от хубаво смесени сол, оцет, олио и счукан чесън. Полятото цвекло разбъркайте и оставете да престои един час на хладно и чак тогава сервирайте;

цвекло
Снимка: Wacky

- Топлото цвекло не трябва да се нарязва с нож, защото така получава неприятна миризма;

- Ако искаме ръцете ни да не се оцветяват, като приготвяме цвекло, трябва предварително да намажем с олио;

- Сок от цвекло може да използваме като багрило за боядисване на памучен текстил или за боядисване на яйца, както и други ястия като картофено пюре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest