Солта - убиец номер 1

Сол

Обичате соленото, но знаете че солта е вредна? Този проблем може да бъде решен. От много години се знае че прекомерната употреба на сол крие доста рискове: предпоставки за сърдечно-съдови заболявания, очни заболявания, и какви ли още не.

Това обаче не означава, че до края на живота си трябва да се лишим от солта. Физиологически погледнато натриевият хлорид е жизнено важна съставка, но както всичко друго в големи количества тя става вредна.

Знаехте ли обаче, че съществува така наречената полезна сол. С различни свойства от така наречената обикновена пакетирана сол и с множество минерали, можем да си сипваме от нея колкото си поискаме... Става въпрос за хималайската сол.

В хималайската сол се съдържат около 80 минерала, които са полезни и не вредят на организма, тази сол обаче трябва да се използва след като сме приготвили ястието. Причината за това е, че след като се подложи на термична обработка тя губи част от свойствата си.

Това е същото като готвенето със зехтин- обезсмисля се, когато се готви с него. Хубаво е да се употребява след термичната обработка на продуктите. Количеството на поеманата хималайска сол не е от значение, посолявайте колкото искате, ако пресолите пийте повече вода.

Така ще балансирате нивото на сол в кръвта си. Йодираната и морската сол също са по-малко вредни от обикновената бяла сол, която използваме.

Прием на сол

Няколко съвета, за избягване на соленото:

Когато купувате даден продукт, четете количеството на съдържанието на сол в него, изберете продукт с по-малко съдържание на сол.

В ресторанта, помолете да не прекаляват със солта в ястията ви, винаги може да си досолите. Не солете допълнително, вече солени продукти, като пуканките например.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати