Копър: Ароматна подправка и лечебна билка

Копър

В нашата страна навсякъде се отглежда копър. По Южното Черноморие и край Дунав расте и в диво състояние. Бере се през през месеците май до октомври. Суши се на сянка.

Освен като ароматна подправка, копърът се използва и за лечение, като използваните части са листата и плодчетата на растението. Копърът съдържа етерично масло, мазнини, белтъчини, железни соли, витамин С и други полезни вещества.

Подправката се използва при лечение на хипертония, защото намалява кръвното налягане, укрепва стените на кръвоносните съдове, разширява ги и действа диуретично.

Нарязан Копър

Препоръчителен е чай от копър за успокояване на колики, увеличаване на кърмата, подобряване храносмилането, а също така помага и при безсъние (да се внимава с употребата на копър, а и на други подправки и билки по време на бременност, да се направи консултация с лекар). Копърът е отлично профилактично средство срещу пристъпи на стенокардия.

За да си приготвим запарка от копър са ни необходими 3 супени лъжици счукани плодчета, които сипваме в 3 чаени чаши вряща вода.

Оставяме да ври 10 минути и прецеждаме. Приема се три пъти дневно и приготвената доза се изпива за два дни. Съхранява се в стъклен съд в хладилник.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати