Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарни хитринки при готвене на лук

Кулинарни хитринки при готвене на лук

Кромид лук

- Лесно и бързо ще успеем да обелим лука, ако потопим за минута в топла вода;

- Водният лук (сладък сорт лук от тип Каба), се използва предимно за салати. Преди до го нарежем, потапяме в студена вода за пет минути и така ще е по-вкусен;

- Водният лук се реже само на кръгли напречни резени;

- Ако при готвене и правене на салата ни е останала половин глава лук и трябва да престои в хладилника един ден, за да не съхне, върху разрязаната повърхност намазваме тънък слой масло;

- Ще запазите формата на пържените цели кръгчета лук, а също така ще подобрите вкуса им, ако ги потопите в смесено с малко сол брашно;

Лук

- Може и да си произведем зелен лук у дома. Прораснал лук поставяме в саксия с пръст и оставяме на светло. Поливаме редовно и така покълналите зелени листа са прекрасни за ранна пролетна салата;

- Долната част на лука (мустачките) се нарязва най-накрая, за да не сълзят очите при нарязване на лука;

- Друга хитрост против сълзене на очите от лука е поставяне главите лук за пет минути в хладилника, преди обработка;

- Също така помага и да белим лука под струя студена вода;

- За да отстраним миризмата от лук по ръцете, трябва да натрием с нарязан пресен магданоз и след това обилно да изплакнем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest