Тръстикова захар: Здравословна алтернатива на бялата захар

Тръстикова захар

Има два вида захар - бяла, която се произвежда от захарно цвекло и кафява, която се произвежда от тръстика.

Захарната тръстика е вид трева, подобна на бамбука и достига височина от 2 до 6 метра. Най-големи производители на тръстикова захар са Индия и Бразилия. На цвят е тъмнокафява и влажна. Напълно замества бялата захар за приготвяне на десерти, сладкиши и печива. Съхранява се в добре затворен съд.

Когато една захар е рафинирана, това значи че тя е пречистена. За пречистването от примеси се използват различни съединения като мравчена киселина, сернист газ, избелващи вещества. Част от тези вещества остават в самата бяла захар, затова е толкова критикувана от любителите на здравословните храни.

Нерафинираната тръстикова захар има приятен карамелен вкус. Общо взето и двата вида захар не се различават много по състава си. Благодарение на диетолозите, тръстиковата захар отново е на почит и се препоръчва при здравословен режим. С нея се запазват килограмите и здравето на хората, защото има нисък гликемичен индекс. Тази захар може да се приема от хора болни от диабет, но тези с тип 2 трябва да внимават.

Кафявата тръстикова захар помага при рак на гърдата и рак на простатата. Полезните вещества в кафявата захар са много повече. Карамеленият ѝ цвят и силният аромат се дължат на съдържащите се в нея калий, калций, магнезий, желязо, натрий. Силният и наситен вкус я правят желана за подслаждане на чай или кафе, но без да се прекалява с количеството.

Захар от тръстика

Нерафинираната захар осигурява глюкоза на организма и се съхранява в мускулите под формата на гликоген. Разтворена чаена лъжица кафява тръстикова захар в чаша с вода помага при физическо изтощаване и силна топлина. С нея по-лесно ще хидратирате тялото си.

Действа укрепващо на бъбреците, стомаха, сърцето, очите, мозъка. При проблем с цистит и болки може да се приготви смес от сок джинджифил, лайм, тръстикова захар и кокосово мляко. Тази комбинация дава добър резултат.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати