Оригинална, бърза и същевременно лесна рецепта за риба по японски

1 от 3 Снимки

Заради известността на сушито повечето хора започват да свързват японската кухня само и единствено с него. Това обаче съвсем не е така, защото японците са факири и в приготвянето на всякакъв вид риба и то не само под формата на суши.

Истината е, че Япония е държавата, в която се консумира най-много риба по света, а оттук е логично да се предположи и че именно японците могат да приготвят рибата по най-разнообразен начин и така че тя да е вкусна, естествено. Ето защо тук ще Ви предложим вариант за оригинална, бърза и същевременно лесна рецепта за риба по японски:

Необходими продукти: 300 г филе от бяла риба по желание (хек, мерлуза, пангасиус и др.), 3 жълтъка, 3 ч.ч. бяло вино, 3 жълтъка, соев сос на вкус, 100 г маково семе

Начин на приготвяне: Рибните филета се измиват добре и се оставя да се отцедят. Ако бързате, можете да използвате и кухненска хартия или обикновена кърпа за подсушаването им. След като рибата е достатъчно суха, отстранете краищата ѝ и проверете дали няма някоя непочистена костица. Нарежете рибата на едри парчета и я залейте с виното. Оставете да се маринова за около 30 мин.

Имайте предвид че според японската кухня на рибата ѝ трябва много кратко време за термична обработка. Включете фурната си на 200 градуса и оставете предвидената за рибата тава в нея. Когато изтече определеното време, подредете рибата във вече затоплената и намазнена тава.

Оставете я да се пече не повече от 5 мин. Докато я изчаквате, смесете разбитите жълтъци със соевия сос. Не се притеснявайте колко соев сос ще сложите, за да не стане прекалено солена рибата, защото в крайна сметка не използвате сол.

Извадете изпечените филета и ги залейте с половината от яйчно-соевата смес. Върнете ги във фурната пак за 5 мин, извадете ги и ги залейте с останалата смес. Най-добре е да разполагате с кухненска четка за мазане, за да сте сигурни, че филетата са намазани равномерно. Когато рибата е напълно готова, я поръсете с маковото семе.

Поднесете я още докато е топла заедно със сварен ориз. По този начин ще се насладите на една невероятна японска вечеря, която освен всичко друго е полезна и сравнително диетична.

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати