Ще се изненадате! Ето кои са любимите риби на българите

Цаца
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
17.00 лв.
Виж ››

Според направени неотдавна проучвания сред страните членки на ЕС, на човек се пада по около 14 кг годишно консумирана риба. За сравнение средно статистическият българин консумира малко над 4 кг риба годишно. А освен реки дори си имаме и море.

Вероятно именно в тази връзка сме и на второ място по честота на сърдечно-съдови заболявания в ЕС, тъй като съдържащите се в рибата Омега-3 мастни киселини заздравяват сърцето и се грижат за здравето ни.

И в хода на тези мисли определено е интересно да се разбере, след като не сме големи фенове на рибите и на морските дарове, каква точно морска храна предпочитаме. И именно тук идва изненадата.

Мнозина считат, че цацата е сред любимите риби на българите, съпроводена с халба изстудена бира. И никой не е забравил култовите реплики от българския филм Кит от 1970 г.:

- Риба, ама цаца...

- Цаца, ама риба.

калмари

Всъщност се оказва, че макар и да не сме богати, държим на качеството. Според статистиката през първото десетилетие на този век българите, почиващи на родното море, наблягат на калмарите. Не че не похапват и попчета, сафрид и цаца, но по-екзотичните риби и морски дарове са по-харесвани.

Според същата статистика на второ място по консумация на морски продукти се оказват октоподите. Тук е мястото, на което трябва да се уточни, че проучването е правено сред плажуващи българи, когато така или иначе повечето хора консумират риба и морски дарове.

Октопод

Освен това става въпрос за запитване сред клиенти. Т. е. - не може да става въпрос за някаква официална статистика, защото не е изчислено реално каква риба се консумира най-често от българите. А и на всички е ясно, че калмари и октоподи не се продават във всяко българско капанче.

Според споделеното мнение на сънародниците ни на трето място по предпочитания вече попадат по-познатите ни риби като скумрия, попчета, сафрид, карагьоз, паламуд, барбуня. Мнозина обичат и заргана. Само около 20 на 100 отдават предпочитанията си към мидите, което се дължи на факта, че в много от случаите те просто не са почистени добре.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати