Как да се спасим от влудяващите газове след консумацията на боб?

Боб яхния
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Бобът се нарежда сред най-полезните храни за човешкия организъм. Заради високото съдържание на протеини той може успешно да замести месото. Всеизвестен факт е и че е много богат на витамини и ценни минерали.

Не по-малко известен обаче е и фактът, че бобът води до отделянето на газове, което макар и да не е болезнено изживяване, никак не е приятно за околните. Именно поради тази причина много хора избягват консумацията му, лишавайки се по този начин от всички ценни вещества, които той съдържа и които са полезни за човешкото здраве.

А решение на въпроса има. Важно е само да знаете как правилно да приготвяте боба, за да се спасите от досадните газове и евентуалното подуване на корема. Ето няколко съвета:

- Всеки е чувал, че е добре бобът да се накисва в студена вода, за да не отнема толкова време термичната му обработка. Но не само това е причината той да бъде накисван. Накисването се прави и за да стане бобът по-лесно усвоим и съответно да не предизвиква отделянето на газове. Важното обаче е да го накисвате в топла, а не в студена вода;

- За да сте максимално сигурни, че консумацията на боба, който сте приготвили, няма да доведе до подобно антисоциално поведение, е добре да сменяте редовно водата, в която е накиснат, така че тя да не изстива;

- Друг изпитан метод е директно да кипнете боба за няколко минути и след това да го оставите да престоява в горещата вода, която периодично да подменяте;

Боб

- И противно на бабините съвети, които гласят, че бобът се оставя от предходната вечер накиснат и трябва да престои около 12 часа така, истината е, че на него са му необходими 18-24 часа. По този начин наистина ще се спасите от образуването на газове.

- И не на последно място, остават подправките. Добавянето на джоджен например не е просто спазване на традиция. То се прави с цел успокояване на храносмилателната система, която да може да обработи бързо и безболезнено боба, без да се стига до отделянето на газове. Поради същата причина можете да добавите и чубрица или дори мента.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати