Хранителен режим за хората над 50-годишна възраст

Възрастни Хора

Когато човек навърши 50 години, започва все по-често да се замисля за начина, по който живее живота си и начина, по който се храни. На тази възраст хората трябва да се хранят по 4-5 пъти на ден, но в малки количества.

Така няма да се затруднява работата на стомаха, нивото на кръвната захар ще е добро, а кръвното налягане нормално. За да се набавят полезни хранителни вещества, храната на 50 годишните трябва да е разнообразна, да съдържа много витамини и минерали.

С годините организмът започва да работи все по-бавно. Стомахът започва да боли, червата стават лениви, страдате от запек и куп други неприятни болежки. Това е така, защото се намалява слюноотделянето и производството на стомашен сок, Затова смилането на храната става бавно, Когато се яде всичко, което се види и те привлича, а човек първо се храни с очите -тогава идват и проблемите.

Трябва да има режим в начина на хранене, пиене и живота като цяло. Многото вредни навици също са част от проблема на нездравословния живот. Хапваме преди сън, пием кафе сутрин на гладно, солим ястието допълнително и все такива навици, които трудно се променят.

Хората след 50-годишна възраст често хапват нещо набързо приготвено, най вече-консерви - всичко това е защото не са стабилни във финансово отношение. Забравят за пресните плодове и зеленчуци, защото цените им са скъпи и не могат да си го позволят.

Следват проблеми със зъбите, а оттам и ограничаването на дадени храни. Избират се храни, които са меки и кашави, лесно се дъвчат. Точно това води до проблеми и болки в стомаха. Забравят се храните, богати на фибри, на влакна и пълнозърнестите продукти.

Мляко и млечни продукти

Много често хапват лесноусвоими храни като вафлички, меки бисквити и други вредни шоколадови изделия. В резултат на това неправилно хранене идва и напълняването, а други пък отслабват драстично. Препоръчва се храна богата на минерали и белтъчини като ориз, овесена каша, макарони, картофи и зърнени храни.

В режима на 50-годишните е хубаво да се яде един път седмично нетлъсто месо, а риба се препоръчва по 2 пъти в седмицата. Най-добре е месото да е пилешко или говеждо. Тези храни ще предотвратят появата на атеросклероза и заболяване на сърцето.

Яйцата също не трябва да се избягват, но да се приемат в неголеми количества. По 2-3 яйца седмично е допустимо в менюто ви. Не забравяйте и млечните продукти, те са източник на калций, а той укрепва зъбите и костите ви. В менюто трябва да присъстват и варива. Хубаво е да се приемат веднъж в седмицата леща, боб, соя.

Храните трябва да се овкусяват с полезни подправки, които не дразнят стомаха, а това са риган, мащерка и джоджен. Плодовете и зеленчуците да се ядат сурови или сварени на пара.

Така се запазват полезните хранителни вещества. На ден е добре да се приемат по 2 с. л. зехтин. Хранете се добре и бъдете здрави дори и след 50 години!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати