gotvach.bg»Статии»Любопитно»Великите готвачи: Томас Келер

Великите готвачи: Томас Келер

Томас Келер

Роденият на 14 октомври 1955 година Томас Келер е може би най-известният и титулуван американски готвач. Неговите два ресторанта – Напа вали и Френч Лондр, намиращи се в Калифорния, са спечелили почти всички кулинарни и ресторантьорски световни отличия.

Отделно от това Келер е награждаван с титлата Най-добър готвач в света за 1996 година. Това отличие е присъждано от фондация Джеймс Биърд. През 1997 година кулинарят печели отличието Най-добър готвач на Америка. Ресторантът Френч Лондри няколко пъти е обявяван за най-добрия ресторант в света.

През 2005 година Келер е удостоен с рейтинг три звезди от Мишлен за ресторанта му Пер се в Ню Йорк и още три звезди през 2006 година за Френч Лондри. Така Келер става единственият американски готвач спечелил едновременно по три звезди на Мишлен за два различни ресторанта. В момента великият готвач държи общо седем звезди на Мишлен за три от своите ресторанти.

Пътят на Келер към висшата кулинария въобще не е лек. Като дете той помагал на майка си, която работила в ресторант. След като родителите му се развеждат, той се мести във Флорида, където работи като мияч на чинии, за да помогне в закърпването на семейния бюджет. Постепенно той открива страстта си към готвенето.

Работодателите забелязват таланта му и Келер започва бързо да се движи нагоре по професионалната стълбица. Животът му коренно се променя, когато случайно е забелязан от френския кулинарен гуру Роланд Енен. От него Келер научава основите на класическата френска кухня.

Висша кулинария

Това вече му дава солидна основа и скоро Келер се превръща в главен готвач на малкия френски ресторант Ла Рив в околностите на Ню Йорк. Там той подобрява и разработва нови техники в приготвянето на говеждо, което по-късно му носи световна слава. Няколко години по-късно след неуспешния му опит да закупи Ла Рив Келер напуска. Отива първо в Ню Йорк, а после в Париж, където работи в различни Мишлен ресторанти.

През 1992 година, уморен от странствания, Келер отваря ресторанта Френч Лондри. Заведението бързо се превръща в местен, а после и в световен хит. След отличаването му със звездите на Мишлен то става кулинарна легенда.

От тогава успехът е неизменим спътник на Келер. Той отваря още седем ресторанта в различни части на САЩ, като всеки от тях е в топ 50 на света.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати