Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Пригответе пуншово шодо - ще смае гостите ви!

Пригответе пуншово шодо - ще смае гостите ви!

Пуншово шадо

Мнозина са чували и са пробвали от т. нар. кремови напитки с яйца, към каквато категория спада и пънчът и някои от коктейлите. Тези напитки обикновено се приготвят чрез разбиването на жълтъци на водна баня и могат да са както алкохолни, така и безалкохолни.

В този ред на мисли се оказва, че има и една друга напитка, която пак има кремообразна консистенция и се приготвя по аналогичен начин. И това е френското шодо, което по вкус изобщо не отстъпва на пънча. Приготвя се по подобен начин и е наистина питието, с което можете да впечатлите близките или гостите си. Ето защо тук ще Ви покажем как се приготвя пуншово шодо:

Необходими продукти: 1 ч.ч. качествен черен чай, 2 жълтъка, 1 ч. л. оризово нишесте, 1/2 ч.ч. захар, сокът от 1 портокал и половин лимон, 1/2 в.ч. ром, 1/2 в. ч. Кюрасо, щипка настъргана кора от портокал и лимон

Начин на приготвяне: Първо трябва да се заемете с приготвянето на чая. Когато той е готов, го прецедете и изсипете в стъклена купа. Изчакайте да изстине. Когато това се случи, добавете към него портокаловия и лимоновия сок.

През това време е добре да поставите определените за целта чаши за шодо в хладилника, за да могат да изстиват.

По стара френска традиция чашите, отредени за шодото, трябва да са високи и кристални, но ако не разполагате с такива, можете да си позволите и стъклени.

Портокалов сок

Рецептата е за около 2-3 чаши шодо.

След като сте приключили с всички изброени дейности, разбийте заедно със захарта жълтъците и кората на плодовете. Добавете ги към чаената отвара. Поставете съда на водна баня и разбивайте докато всички съставки започнат да се сгъстяват. След това махнете съда от котлона и продължавайте да разбивате с миксера, докато усетите, че шодото започва да изстива.

Прибавете и рома. Извадете чашите от хладилника и капнете в тях по няколко капки Кюрасо. Разпределете равномерно шодото и го поднесете заедно с парче плодов кекс или с бисквити. Ако искате да изпъкнете пред хората, на които го сервирате, можете дори да украсите ръба на чашите със захар. И не забравяйте, че по правило шодото се поднася със сламка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest