Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравето е в тези 6 витамина! Ето как да си набавите

Здравето е в тези 6 витамина! Ето как да си набавите

Витамин С

Витамин С е един от най-важните за човешкия организъм витамини. Огромно е значението му за обмяната на веществата, стимулира работата на черния дроб, улеснява окисляването в организма, влияе добре на мускулната дейност, увеличава работоспособността, увеличава съпротивителните сили, когато има риск от простудни заболявания.

Най-голямо съдържание на витамин С има в младите и зелени зеленчуци и в много плодове - боровинки, шипки, портокали, лимони и други, но трябва да имаме предвид, че той е неустойчив и лесно се разрушава при достъп на въздух или при термична обработка. Може да запазим витамина при замразяване или при стерилизация на плодовете или зеленчуците, а също така и като приготвяме сокове, желета и сладка. При стерилизиране на продуктите в плътно затворени буркани, въпреки високата температура, витаминът се запазва. Най-добре се запазва витамин С, когато готвим на пара.

витамин Е

Витамин Е е много важен за работата на мускулната клетка, нервната система, половите жлези. Витамин Е се съдържа в житните зародиши, олиото, зехтина, грах, морковите, соята, всички листни зеленчуци, бадемите, орехите и други.

Витамин К е витамин, който подпомага съсирването на кръвта и действа благоприятно на черния дроб. Спанакът, доматите, копривата, морковите, ягодите, тиквичките, карфиолът, зелените части на растенията са богати на този витамин. Витамин К е чувствителен от въздействието на слънчевата светлина и затова консервираните продукти е препоръчително да се съхраняват в тъмно помещение.

Витамин РР е много важен за нервните клетки, кожата и жлезите с вътрешна секреция. Когато липсва този витамин в организма, се забелязва раздразнителност, лесна уморяемост, отпадналост, уврежда се кожата и нервната система, депресии. Гъбите, морковите, месото, доматите, черен дроб, ориз и почти всички плодове съдържат този витамин.

витамин D

Витамин D е противорахитичен. Изключително важен е при образуването и растежа на костите, косата, зъбите, регулира използването на калция и фосфора. Храните, в които се съдържа най-много витамин D са: черният дроб на рибите моруна и тон, в хайвера, маслото, млякото, бирената и хлебна мая, жълтъка, какаовото масло. В зеленчуците се съдържа като провитамин D и под въздействието на слънчевите лъчи се превръща във витамин D. В големи количества витамина действа отровно и затова, майките не бива да превишават указаната доза за приемане.

Витамин А наричаме "витамин на растежа". Осигурява добро зрение, нормално развитие на зъбите и костите, укрепва съпротивителните сили на организма, регулира дейността на щитовидната жлеза, укрепва кожата и лигавицата, има противоклеротично действие. Витамин А се съдържа в кравето масло, рибеното масло, жълтъка, хайвера, черния дроб и всички други субпродукти.

В растителните продукти се среща като провитамин А - каротин, но в черния дроб се преработва на витамин А. Богати на каротин са морковите, доматите, тиквата, кайсиите, червените чушки, спанак, боровинките, коприва и много други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest