Как да се храним при стомашно-чревна инфекция?
gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Как да се храним при стомашно-чревна инфекция?

Как да се храним при стомашно-чревна инфекция?

Банани

Стомашно-чревните инфекции през лятото са често срещано явление. От тях човек може да се предпази, ако спазва препоръките на специалистите. Ако сте имали тази инфекция, след като премине трябва да се минете на по-лека храна. След заболяването трябва да изключите млечните продукти, месото и мазнините.

Препоръчва се хранене без сладкиши и неразредени плодови сокове. Супата може да бъде пилешка, без да е подправена със сметана. Може да се консумират и зеленчукови бульони. Разрешават се плодове, които съдържат калий - това са бананите и кайсиите. Хапвайте и по малко солети и гризини. С тях ще възстановите загубата на соли.

Най-много се препоръчват сухарите. Когато ви пипне инфекцията организмът започва да се бори с нея и изкарва всичко навън. Получава се рязка загуба на течности в организма и това може да доведе до нарушаване на сърдечния ритъм, шоково състояние и дори до кома. При първите симптоми идете на лекар. Той ще прецени от какво лечение се нуждаете.

При разстройство и повръщане се започва приемане на течности, като се пие глътка по глътка. Така ще се изправите отново на крака. Целта е да се възстанови водно-електролитният баланс. Трябва да се приемат по 2 литра течност на ден. Не трябва да е чай или само вода, но и течности с минерали като минералната вода, месни и зеленчукови бульони, а по-късно се включват и плодови сокове.

Супа

След няколко дена е добре да се приемат и затягащи лекарства. Някой препоръчват топла кока кола, защото тя има леко затягащо действие, но е много богата на захари. Това ще раздразни допълнително червата, затова най-разумно е да хапнете настъргана ябълка. Съдържащия се в нея пектин свързва в червата възникналите от инфекцията отровни вещества.

След 3-7 дни всичко минава. Нужно е да се възстанови чревната флора. Приемайте повече течности, минерали, пробиотични кисели млека или препарати с млечно-кисели бактерии. Ето една рецепта срещу разстройство.

Трябва ви половин литър преварена вода, 1/2 ч. л. сол, 4 с. л. гроздова захар, 2 с. л. портокалов сок. Може да се приема и чай от копър и анасон, той ще успокои коремните спазми. Същото действие има и чай от джоджен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати