Полезните свойства на непознатата тапиока

Тапиока

Тапиоката все повече навлиза в нашата кухня. Този вкусен екстракт се получава от растение, което се нарича маниока. Ползва се за приготвяне на много вкусни десерти - пудинг, бонбони и други.

Най-полезната част на това растение е коренът. Той има цилиндрична форма и е с кафяв цвят. Отглежда се в Бразилия. Основното качество на тапиока е че е безглутеново растение.

Често се ползва вместо пшеница, тъй като в пшеницата има глутен. С растението се увеличават червените кръвни телца в организма и спомага да се увеличи кръвообращението. Друго полезно свойство на тапиоката е, че намалява холестерола, засилва метаболизма и защитава костите, като поддържа тяхната минерална плътност.

При болни от Алцхаймер се препоръчва висока консумация на растението тапиока. За да е с полезно действие при употребата й се налага да се приготвя по правилния начин. В противен случай може да стане опасно, защото растението произвежда цианид, а той е силно отровен за хората.

Маниока

Преработва се в предприятия под формата на перли, люспи и пръчици. Тапиока е богат на фибри, добър източник е на протеини. Съдържа много минерали и витамини от групата на витамин В, В6, манган, селен, мед, калий, желязо, фолиева киселина. Зарежда организма с въглехидрати, като дневният прием е 1 чаша.

С нея се набавят 45 % въглехидрати в човешкия организъм. Тапиока се използва успешно при диети и при хранително разстройство, травми, операции и при заболявания на щитовидната жлеза. С богатата си палитра от витамини помага и за психичното здраве на хората.

Успешно се бори със свободните радикали в тялото да не нанесат повреди на мозъчните клетки. Тапиока все още не е така известна у нас, но все по често ще намира място на трапезата ни заради полезното си действие.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати