Гответе правилно и се хранете правилно с тези съвети!

Готвене

Какво да разбираме под правилно хранене? Това означава не само да следваме естествените нужди на своя организъм при избора на една или друга храна, но и да консумираме точно толкова храна, колкото действително е нужна на организма - нито повече, нито по-малко.

Малки порции в чиниите

Трябва да се стремите да не преяждате. Свикнете да си приготвяте малки порции. Планините от храна в чиниите се път към болестите. И в резултат дори няма да получите удоволствие, нищо освен тежест в стомаха. Затова пък дори малката порция, изядена без да се бърза, сдъвквана внимателно, може и да засити и да даде всичките необходими вкусови усещания, които се притъпяват от голямото количество храна.

Откажете се и от навика да приготвяте храната предварително в запас. Храната е полезна само в прясно приготвен вид. Вкусовите качества на вчерашното ястие значително се влошават. Пък и при повторното подгряване на храната тя губи ползата си, особено ако за целта отново се добавят мазнини.

Преди да готвите месо, риба, птици

Изрежете излишната тлъстина, а от птицата махнете кожата - тя е източник на холестерин. Най-добре е всичко да се пече във фурната на грил, като по този начин се стопява вътрешната тлъстина, или да се приготвя на пара /водна баня/. Също така се вари месо, риба и птици, пускайки ги във врящата вода или зеленчуков бульон. Ястията с месо, задължително трябва да се консумират със зеленчуци - варени или пресни, но в никакъв случай с гарнитури като картофи или макарони.

Приготвянето на булгура

Задължително трябва да се накисват: елдата за 3-4 часа в студена вода, овесените или пшеничени ядки - за същото време, но в гореща вода. Олющеното просо може и да се нагорещи предварително в горещ тиган. След накисването кашата не трябва да се вари повече от пет минути, при това в същата вода, а след това да се увие и остави да се задуши на топло място. Именно чрез този начин на приготвяне булгурите запазват максимално полезните си свойства, като трябва да се отдава предпочитания на кашите от пълноценно зърно и на пълнозърнестия хляб.

Най-добре е зеленчуците да се пекат във фурната

Здравословно хранене

Печете или на фурна, или ги варете на пара. Да се консумират печените картофи заедно с кожата е много полезно, понеже в кожата на картофите се съдържат множество полезни вещества - минерали, витамини и ферменти. Не е желателно зеленчуците да се варят в голямо количество вода, защото така се намаля с 60-70 процента съдържанието на калий. Зеленчуците трябва да се приготвят не повече от час преди храненето - както варените, така и пресните.

За препоръчване е плодовете да се консумират в сурово състояние, а не термично обработени, а при приготвянето на компоти, както от пресни, така и от сушени плодове, трябва да се заливат с вряла вода и да се оставят да престоят в нея. А може и да се накисват плодовете в студена вода, а след това да се добавя лимонов сок и мед – ще се получи прекрасна разхладителна напитка.

Трябва да се постараете да избягвате или да ограничите до минимум употребата на продукт като оцета /изключение прави само натуралният оцет, получен от ферментацията на плодовия сок/.

Ограничаване на захарта

Трябва да се сведе до минимум употребата на рафинирана захар. Освен калории тя не дава нищо друго, от нея няма полза, затова пък вредата и не е никак малка.Бялото брашно също е вредно, също и консервите, пушените продукти, млякото на прах и карамелените бонбони.

Но не си мислете, че като махнете от менюто си толкова вкусотии, ще гладувате. Дори напълно да се откажете от тези вредности, на разположение отново остава огромен избор от продукти, с които може да изградите полезно хранене. Има много разнообразни индивидуални варианти, които зависят от организма и кръвната група.

Именно кръвта регулира необходимия ни набор от продукти. Именно кръвта трябва да усвои и да разнесе из целия организъм хранителните вещества, получавани от храната. В кръвта е заложена имунната система на организма, отговаряща да не попадат в него чужди вещества.

Правилното хранене помага на организма.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати