gotvach.bg»Статии»Любопитно»Създадоха машина, превръщаща урината ни в бира

Създадоха машина, превръщаща урината ни в бира

Бира
Кана с преса за кафе и чай  600 мл
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кана с преса за кафе и чай 600 мл
16.00 лв.
Виж ››

Лято е. Високите температури събуждат в много от нас нуждата да облекчим неизменно появилата се жажда с бира или две. Напълно естествено е след това да се появи природният повик, упътващ към тоалетната всеки изпил бутилка от пенливото пиво. Няколко белгийски учени обаче са намерили противоречив метод да обърнат процеса, като облекчат жаждата с помощта на урина.

С ясната мисъл как звучи горното твърдение изследователите са създали устройство, което използва слънчева енергия, за да превърне урината в питейна вода, която след това може да се използва за приготвяне на бира.

Екипът от учени от университета в Гент смята, че тяхната технология може да се прилага в селските райони и развиващите се страни. Макар да съществуват и други възможности за обработка на отпадъчни води, според изследователите новата им система е с по-висока енергийна ефективност и може да се прилага в области, които дори не са включени в електрическата мрежа.

Ние сме в състояние да създадем напълно естествен биологичен тор или годна питейна вода от урина, като използваме съвсем прост процес и слънчева светлина, казва ръководителят на научния екип д-р Себастиан Дерийс.

Самото устройството събира урина в голям резервоар, който се загрява с помощта на слънчева енергия. Нагрятата урината след това преминава през мембрана, която отделя водата, както и вещества като калий, азот и фосфор.

Събраните вещества могат да бъдат използвани за направата на торове. Използвайки лозунга #peeforscience, екипът наскоро представи машината на голям музикален фестивал в центъра на града Гент.

Бири

С помощта на технологията учените успяха да възстановят 1000 литра вода от урината на празнуващите. Научният екип съобщи след това, че събраната на фестивала течност ще бъде използвана за направата на бира – една от националните напитки на Беглия.

Д-р Дерийс съобщава, че към машината вече са проявили интерес управите на няколко големи световни летища, търговски вериги и общински администрации. Той обаче се надява с новата технология да реши проблемите с липса на вода в страните от Третия свят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати