Ето защо никога не трябва да ядете зелени картофи!

Картофи със Соланин

Знаете ли, че зелени картофи не трябва да се консумират. Дори и тези, които са обилно покрити с кълнове, трябва да се избягват. Докато някой може да си помисли, че трябва да ги избягваме заради неприятния вкус, истината е, че те могат да бъдат изключително вредни. От наскоро публикувано проучване на д-р Каролин Райт от университета Нотингам трент става ясно, че неузрелите картофи могат да причинят непоправими щети на стомаха.

Много хора мислят, че картофите са кореноплодни зеленчуци, каквито са морковите, пащърнакът и другите кореноплодни растения, които растат под земята. В действителност картофите са тип модифицирани стволови растения и са вид грудка. Самите зеленчуци представляват подути стъбла, образували се под земята и израснали от картофа майка, който е посаден.

Това позволява на растенията да оцелеят през студения зимен период, защото клубените са дълбоко под повърхността на почвата, където са защитени от замръзване.

Повечето от нас са наясно, че картофите са с високо съдържание на въглехидрати. Това е така, защото те се нуждаят от достатъчно съхранена храна, за да преживеят зимата.

Храната под формата на захари е създадена от фотосинтезата - процес, чрез който растенията използват енергия от слънчевата светлина за производство на глюкоза от въглероден диоксид и вода.

Докато тази енергия се използва от някои растения веднага, трайните насаждения - тези, които живеят в продължение на повече от два сезона на отглеждане - ще съхранят енергия за началото на растежа през следващата пролет. Те имат нужда от тази храна, за да са в състояние да генерират достатъчно енергия, за да нараснат до повърхността на почвата, където да растат нови листа, които да фотосинтезират. С други думи, картофите съдържат един вид пакетиран обяд в себе си.

Картофи

Ако се вгледате внимателно в един картоф, ще забележите малките петна по него. Това са всъщност възлите на стъблото. Ако картофът е посаден, от него ще израсте растението. Ако пък го оставите прекалено дълго в шкафа, от там ще поникнат кълновете.

Кълновете започват да растат, ако са на топло. Процесът ще се ускори, ако картофите са изложени на слънчева светлина. Точно и затова те трябва да се съхраняват на хладно и тъмно място. Излагането на светлина задейства определени физиологични реакции в рамките на клубена.

Защо не трябва да се ядат зелени картофи все пак. Производството на хлорофил задейства зеления цвят - това изобщо не е вредно и наистина съдържа високи количества от полезните минерали и вещества като желязо.

Но светлината и топлината също водят до производството на соланин - химично вещество, което може да доведе до симптоми на отравяне при хората, ако бъде погълнати в големи количества.

Симптомите включват гадене, диария, повръщане, стомашни спазми, парене в гърлото, главоболие и световъртеж.

Този химикал има тенденция да се концентрира под кожата на картофите заедно с хлорофила, а също и в новите развиващи се издънки. Така че е препоръчително да не се ядат зелени картофи или такива, по които са започнали да растат издънки.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати