Хидратирането на децата: Какво трябва да пият през лятото?

Пиене на вода

Хидратацията на децата е от съществено значение, особено през лятото. Горещите часове на плажа или дългите пътувания с кола, могат да предизвикат дехидратация.

Хидратирането на децата през лятото

Понякога не е лесно внимателно да се следи хидратирането на децата, особено през лятото, когато проблемът е още по-деликатен. Улисани в игрите, понякога децата забравят да пият вода. Не е изненадващо хоспитализирането заради дехидратация, засягаща деца, не само през лятото. Това състояние може да доведе до симптоми като главоболие, гадене и повишаване на сърдечната честота.

Ако процентът на вода в тялото на възрастен е около 65%, то при децата този процент нараства драматично, до над 75% за малките деца. Висока температура и стомашно-чревните заболявания са най-честите симптоми при прекомерна загуба на течности. Правилното хидратиране на децата през лятото е от съществено значение, тъй като е важно децата да се научат рано да разпознават признаците и често да пият течности.

Децата през лятото: Какво трябва да пият

Водата, разбира се, е основният източник на хидратация. За децата през лятото е важно да пият много вода, защото по отношение на телесното тегло, те са по-нуждаещи се от възрастните. Тяхната хидратация трябва да се следи с повишено внимание от страна на родителите.

Хидратиране на децата

Колко да се пие

- От 0 до 1 година. За деца в тази възраст е препоръчително да се пие малко по-малко от един литър течности на ден.

- От 4 до 8 години. За хидратирането на деца на възраст между четири и осем години е нужно 1. 6 литра вода, лятото количеството трябва да достигне до два литра.

- Тийнейджърите. В юношеска възраст изискването за вода може лесно да надвиши 2.5 литра за по-активните.

Хидратирането трябва да се превърне в здравословен навик.

Не пийте

Използването на алтернативни напитки, заместители на водата, трябва да бъде сведен до минимум, още повече, че когато става въпрос за безалкохолни напитки, тогава би било най-добре да се избегнат напълно.

Не и студена вода

Твърде студената вода може да причини главоболие, болки в гърлото, както и храносмилателни и стомашни разстройства. Поради това е по-добре водата да бъде на стайна температура или леко охладена. Да се пие бавно и често.

Признаци за дехидратация

Когато най-малките страдат от дехидратация, е от решаващо значение да се научите да разпознавате симптомите и незабавно да потърсите с медицинска помощ. Сред най-характерните симптоми са: силна и продължителна болка в главата, както и прекомерна умора. Намаляването и изменението на обема на урината може да бъде първият от тези сигнали.

- В лека форма на детска дехидратация, може да загубят до 5% от теглото си;

- В случаи на средна тежест, теглото пада до 9% и се появяват чувствителни промени в диурезата, тахикардия, сухота на кожата и лигавиците;

- По-сериозни ситуации са, когато телесната маса намалява с повече от 10% и се появяват симптомите, споменати по-горе, плюс летаргията, която включва апатия, сънливост и много забавена двигателна активност.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати