Как наденицата спаси света от глад

Наденица

Повечето от кулинарните продукти са повлияни от една или друга култура, климат, географско положение, търговия или определени исторически събития.

Във всяко кътче на планетата има един или друг вариант на наденица, който може и да не е особено здравословно ястие, но най-вероятно е спасявал безброй пъти хората от глад.

Свинското месо е било в продължение на хилядолетия основното месо за приготвяне на наденици, тъй като е вкусно и лесно за преработка.

В действителност много от традиционните храни могат да се разглежда като колбаси. Доста източници сочат, че произходът на колбаса е някъде в Месопотамия около 3000 г. пр.н.е.

Нашите предци, ловувайки всеки ден, са стигнали до универсалното решение за съхранение на добитото месо.

Основно се използвало свинското месо, въпреки че имало и други варианти – пилешко, патешко, еленско, говеждо и т.н.

Наденицата е била един от основните начини за съхранение на месото през зимните месеци и основна храна в менюто на морските експедиции, тъй като нейната трайност е по-голяма.

Осоляването на месо започнало да става популярен метод - като мярка за опазване годността на месото в дългите трансатлантически морски експедиции, където пътниците трябвало да прекосят Атлантическия океан. Месният специалитет бързо става популярна вечеря, макар и съдържащ много продукти, чиито състав невинаги е известен.

В годините назад има сведения за хранителни отравяния с наденица, които са довели до нейната лоша репутация.

Наденицата днес

Въпреки създалата се лоша репутация на наденицата днес тя е една от любимите храни на много хора по света. В комбинация от сол, захар, мазнини и апетитна текстура тя се превръща в примамлива храна - една от най-любимите на децата самостоятелно или във формата на хотдог.

Наденици

Колбасите обикновено са приготвяни при високи температури. Съставът им се превръща в хранително бомба. Типичната наденица обикновено се състои от много повече мазнини, отколкото протеини (по-ниски, ако се използва за приготвянето им съединителната тъкан като хрущяли или сухожилия).

Тя е високо калорична храна - пилешките колбаси са по-леки в този аспект, а свинската наденица може да има между 200 и 250 калории за 1 бр. Немските наденички имат по-високи нива на вода и по-малко мазнини.

През октомври миналата година наденицата бе изправена пред сериозна трудност в своето производство, след като Световната здравна организация я включи в списъка на храните, които причиняват рак, заедно с бекона и други преработени меса.

Според доклада, публикуван от организацията, консумацията на 50 грама колбас дневно ще увеличи с 18% шанса за образуването на рак. Логично новината предизвика спад в продажбите на наденички.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Теодора Мещерова
Доста „вкусна” статия, Веси
0
0