Боровинките: Отличен съюзник срещу редица болести

Боровинки

Боровинките са не само вкусни, но и много полезни. В България има 4 вида боровинки, а именно черна, синя, червена и кавказка.

Доказано е че те помагат за здравето на очите, пикочния мехур, при проблеми със сърцето, и не на последно място помагат за поддържане на здрава памет. Боровинките спомагат и за отслабването. Те са част от менюто на много диети.

Боровинките съдържат витамини, с чиято помощ се предотвратява загубата на зрението. Цветът на боровинките се дължи на антоцианини, които предотвратяват натрупването на плака и подобряват здравето на сърдечно-съдовата система.

Червените боровинки са богати на вещества, които спомагат борбата с инфекции на пикочните пътища. В такива случаи се препоръчва консумацията на боровинки и пиене на чай от същите.

Съединенията, от които са изградени боровинките, пречат на бактериите да полепват към стената на пикочния мехур. Колкото и странно да звучи - боровинките са храна и за мозъка според учените.

Боровинков сок

Проучвания показват, че боровинките могат да бъдат полезни за поддържането на добра памет, най-вече при възрастните хора. Препоръчва се да пият редовно боровинков сок.

Ако искате да отслабнете също трябва да консумирате боровинки. При приема на много боровинки по време на диетата се намаляват значително коремните мазнини. Те съдържат въглехидрати, които помагат да се чувствате сити и да не усещате глад. Затова е нужно към менюто да се прибавят смутита с боровинки или директната консумация на плода.

Два процента боровинки в храната могат да намалят нивото на холестерола в кръвта с 12%, като увеличават концентрацията на „добрия” холестерол.

Някои от съставките им пък имат противовъзпалителни свойства и спомагат за намаление на възпаление на ставите и поддържат функциите на имунната система.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати