gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Учени: Препечените филийки са канцерогенни

Учени: Препечените филийки са канцерогенни

Препечени филийки
Уред за почистване на микровълнови фурни
Практичен аксесоар за вашия дом:
Уред за почистване на микровълнови фурни
20.00 лв.
Виж ››

Причиняват ли рак любимите ни препечени филийки? Отговорът се крие в наличието на акриламид – токсична молекула, която води до увеличиване на риска от рак. Образува се по време на пържене, печене или приготвяне на скара на храни, които са богати на въглехидрати.

Причината, поради която изобщо знаем за потенциалните опасности от акриламида, са железопътните тунели. Преди близо 20 години работници са строили тунел в южната част на Швеция. Намиращите се наблизо крави започнали да проявяват странни симптоми, залитали наоколо, а в някои случаи припадали и умирали.

Това предизвикало разследване, което показало, че са пили замърсена вода. Замърсяването било от токсичната молекула акриламид. Строителните работници използвали нейния полимер полиакриламид, за да запълват пукнатини. Това само по себе си е безопасно, но формиращата полимера реакция била непълна, така че оставал нереагирал акриламид.

Работниците били тествани, за да се види дали също имат опасни нива на акриламид в кръвта. Като база за сравнение била използвана контролна група, съставена от хора, които не са били излагани на индустриален акриламид. Оказало се, че в кръвта на хората от контролната група има изненадващо високи нива от веществото.

Отначало се смятало, че може бургерите да са източникът. След това били открити високи нива на акриламид в картофени продукти като пържените картофи, както и в кафето. Станало ясно, че образуването на акриламид е свързано с богатите на въглехидрати храни, както и с храни, които се обработват при температури над 120 ° С – при пържене и печене. Това било ново откритие, но акриламидът се е формирал винаги при тези начини на готвене, откакто са измислени.

Акриламидът се образува в реакции между естествената аминокиселина аспаргин и някои (естествено срещащи се) въглехидрати. Не се намира в суровата или варената храна. Млечни, месни и рибни продукти е много по-малко вероятно да го съдържат. Няма значение дали храната е органична, или не е, видът й е определящ. Акриламид се образува и когато пушим тютюн.

Акриламид

Златното правило би трябвало да казва: готви храната, докато стане жълта, а не кафява или черна. Това ограничава образуването на акриламид, но ако се готви на твърде ниска температура, е по-малко вероятно да се убият бактериите, а това носи риск от хранително натравяне.

Докато учените са идентифицирали източника на акриламид, те не са установили, че той със сигурност е канцерогенен при хората, ако се консумира в обичайните количества, които могат да се намерят в готвените храни.

През 2015 преглед на наличните данни доведе до заключените, че акриламидът в храните не е свързан с риска от повечето разпространени видове рак. Въпреки това се добавя, че не може да се изключи известна асоциация при хора с рак на бъбреците и на яйчниците, които никога не са пушили. Въпреки това специалистите съветват да се ядат повече плодове и зеленчуци, а храната да се вари, вместо да се пържи или пече.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати