gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Мазнините са полезни за здравето

Мазнините са полезни за здравето

Мазнините са полезни за здравето

Според повечето хора мазнините са основен враг на сърцето, затова не трябва да ги консумираме. Затова се лишават от много кулинарни изкушения, за да се предпазят от болести.

Така ли е това на практика? Според италиански диетолози не всички мазнини са еднакво вредни. Поне за сърцето. А други, тъкмо напротив, са много полезни. Какви са мазнините и в какво се съдържат?

Вредни мазнини

Трансмазнини, наречени още хидрогенирани мазнини. Получават се чрез преработка на растителни мазнини, използват се в производството на маргарин и други кулинарни мазнини.

Те попадат в чипс, хамбургери и голяма част от готовите бисквити и сладкиши. Опасни са с това, че повишават нивото на лошия холестерол в кръвта. Това увеличава риска от запушване на съдове и от инфаркт.

Мазнините са полезни за здравето

Освен това трансмазнините влошават качеството на семенната течност и способстват за развитието на диабет. След трансмазнините следват наситените мазнини. Те не са чак толкова опасни, но са много широко разпространени.

Съдържат се в почти всички мазни млечни продукти и в месото и увеличава риска от развитие на холестеролови плаки.

Полезни мазнини

Това са ненаситените мазнини, които се съдържат в зехтина, орехите, авокадото и рибата. Намаляват лошия и повишават добрия холестерол.

Замяната на високовъглехидратното меню с такова, базирано на ненаситени мазнини, подобрява състояние на сърдечно-съдовата система само за 6 седмици.

Полезни мазнини са и омега-3 мастните киселини. Съдържат се в рибата и в орехите. Намаляват опасността от тромби и холестеролови плаки, намаляват кръвното налягане. Намаляват риска от инфаркт с 50 процента и подобряват паметта.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати