Истината за цитрусите, с които ни тровят

Истината за цитрусите, с които ни тровят

Лимоните в Лидл са обработени с отровни химикали и корите им не са подходящи за употреба. Откритието беше направено от бдителен купувач, който си е направил труда да обърне внимание какво пише на мрежата с лимони, закупена от търговската верига и алармира за откритието си в социалните мрежи.

На снимката, каченa в социалната мрежа Фейсбук от Ади Цанова, ясно се вижда, че лимоните, които предлага търговската верига Лидл, са предварително обработени с химикали, които да гарантират тяхната дълготрайност и добър търговски вид за по-дълъг период.

Става дума за химикалите имазалил, тиабендазол, пропиконазол и др. Тези химикали, в частност имазилилът проникват през кората и достигат дори до вътрешността на плода. Те са изключително отровни, дразнят кожата и могат да причинят сълзене от очите, затова е въведен и специален карантинен срок след обработката с него, който трябва да се спазва.

Но дори и след този карантинен срок кората на цитрусите (лимони, портокали, помело, грейпфрути) не бива да се консумира, защото е отровна и опасна за здравето. Също така се препоръчва преди самата консумация плодовете да бъдат старателно измити с топла вода и сапун.

Истината за цитрусите, с които ни тровят
Снимка: AdiCanova

Важно е да се отбележи, че на практика всички цитрусови плодове, които се внасят и продават у нас, се обработват с тези опасни за човешкото здраве химикали. Както тези по пазарите, така и тези в големите хранителни вериги.

Тази практика не е тайна за отговорните фактори, като Българската агенция по безопасност на храните, която ги инспектира, защото наличието на тези химикали е отбелязано надлежно върху всички палети с банани, портокали, мандарини и др.

Но когато тези плодове се разфасоват и продават на дребно, никой не си прави труда да уведоми купувачите, които се радват на евтини и добре изглеждащи плодове и купуват спокойно продукти, опасни за здравето.

Така се стига и до абсурдната ситуация, в която онези търговци, които предлагат пълна информация за произхода и качеството на предлаганите от тях стоки, рискуват да бъдат публично линчувани, че тровят клиентите си. Докато останалите, които удобно премълчават тази важна за здравето информация, продължават да работят необезпокоявани от никого.

Специалистите настойчиво съветват всички родни потребители да обръщат внимание какво пише на етикетите на закупуваните от тях продукти. Съветват ги също така да бъдат особено внимателни при употребата на цитрусови кори и по възможност да я избягват, защото няма гаранции за качеството на плодовете.

В такива случаи е препоръчително да се купуват био плодове, чиято цена е по-висока, но гарантирано не са обработвани с химически препарати, целящи запазването на добрия им външен вид.

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати