Комбуча - чаената гъба, която се превърна в култура

Гъба Комбуча

Комбуча е сладък чай с ферментирали дрожди и бактерии. Той разполага с японско име, корени в древен Китай, и особена почит и култ в Съединените щати.

Повечето хора смятат, Комбуча за вкусна напитка, но и много от тях са на мнение, че е абсолютно отвратителна. Последователи на движението на Комбуча възхваляват положителните ефекти на напитката върху телата си и много обичат вкуса ѝ, но ако сте обръщали внимание на вида ѝ, тази напитка остава гнусно първо впечатление у хората, които не са я опитали.

За тези от вас, които не знаят какво представлява тя, е добре да научите повече за произхода, ползите за здравето и тайнствения жизнен цикъл, обхванал чудоватата напитка.

Какво е Комбуча?

Комбуча се прави чрез добавяне на закваска към смес от чай и захар и се оставя да ферментира за седем до четиринадесет дни. Гъби, подобни на бактерии и дрожди, растат и се развиват под формата на розово желеобразна палачинка, наричана още майката, която използва чая и захарта за храна. По-малки организми, наречени бебета, се откъсват от майката и често се дават или продават на други хора, които искат да започнат отглеждане и производство на Комбуча. Получената напитка е естествено газирана с нотки на дрожди и оцет. Вкусът ѝ определено не е приятен за всеки.

Изгревът на Комбуча културата

Преди 1960 година Комбучаa е относително нечувана в Съединените щати. Тя се радва на популярност сред здравните кулинари във втората половина на 20-ти век, но е спряна на американския пазар през 1995 г., когато от Центровете за контрол на заболяванията (CDC) публикуват доклад, свързващ консумацията на Комбуча с болестта на жена, която изпила домашно приготвена версия и заболяла от метаболитна ацидоза (киселина натрупване в организма).

Но тази жива напитка не остава мъртва за дълго. Широко разпространена здравословна хранителна мания започва през 2003 г., когато много хора търсят напитката като алтернатива на сладки такива и начин да повишат своя прием на пробиотици.

Днес има няколко компании, които произвеждат Комбуча в световен мащаб. Съществуват дори Комбуча барове, отворили врати на места като Норфолк, щата Вирджиния, Портланд, Орегон и Сан Франциско.

Комбуча

Според изследване и доклад на фирмата за маркетингови проучвания в Америка продажбите на Комбуча от юни 2013 г. до юни 2014 г. са били на стойност 127 милиона долара.

Потенциалните ползи за здравето на Комбуча

Въпреки че е имало няколко официални проучвания за въздействието на напитката върху здравето ни, фенове пламенно твърдят, че пиенето на Комбуча дневно е отлично за чернодробната функция, подобряване здравето на дебелото черво, както и засилва имунната система.

• Чернодробна функция: Проучване върху животни, публикувано в списание Микробиология и биотехнологии през 2009 г., показа, че глюкуроновата киселина на Комбуча се свързва с токсините, които причиняват увреждане на черния дроб, и ги извежда от организма;

• Чревно здраве: С ниско съдържание на кофеин и захар и с високо съдържание на витамини и минерали, Комбуча съдържа също и полезни бактерии (като тези, намерени в кисело мляко), които се считат за добри за здравето на храносмилателната система;

• Имунитет: Растежът на полезните бактерии като тези, намерени в Комбуча, може да ви помогне да поддържате червата здрави и ще даде силен тласък на метаболизма;

Антиоксидантите: В допълнение към пробиотичните ползи, антиоксидант, известен като D-захарна киселина-1.4-лактон (DSL), се образува в Комбуча в резултат на процеса на ферментация. DSL може да намали оксидативния стрес, възпаленията и да предпази от депресия.

Как се приготвя Комбуча?

Не е нужно да сте професионален готвач или химик, за да приготвите Комбуча. Възторжени домашни пивовари казват, че подготовката в собствената кухня осигурява оптимално качество и вкус. Ето част от процеса:

Трябва да се намери бебе закваска. Хората обикновено търсят в кръга си от приятели или преглеждат онлайн сайтове, за да проверят къде може да намерят Комбуча в техния район.

1. Добавя се бебе гъба в подсладен черен или зелен чай в голям стъклен буркан, чаят трябва да е напълно охладен. Комбуча вкусът се получава най-добре, когато чаят е подсладен с рафинирана захар;

2. Слага се и течност, която идва с бебето гъба. Ако тя не идва с най-малко 1/4 чаша течност, я заместват с дестилиран бял оцет. Това ще понижи рН и ще предотврати всякакви чужди форми или дрожди да се разраснат;

3. Покрива се със стерилна кухненска кърпа, за да се даде възможност на въздуха да циркулира и да се предпази напитката от насекоми. Съхранява се на хладно и тъмно място;

4. Сместа ферментира в продължение на 7 до 10 дни, след което се премахва образувалата се гъба. Отделя се за използване за друг чай или се слага с малко течност в хладилника за по-нататъшна употреба.

Комбуча - чаената гъба, която се превърна в култура

Овкусява се напитката. Към нея може да се добавят и други аромати, като например плодове или джинджифил. Съхранява се в продължение на още два дни, преди да се напълни в бутилки. Други идеи за инфузия са цитруси, люто, манго, жен-шен, лавандула, бъз и нар.

Комбуча стои на хладно място за още три дни, за да се развие естественият процес на карбонизация.

Напитката се съхранява в рамките на 30 дни.

Странични ефекти от Комбуча

Самата Комбуча се счита за безопасна за пиене, но има няколко важни насоки, които трябва да имате предвид:

• Когато се приготвя в домашна пивоварна или в домашната кухня, е възможно да съществуват нестерилни условия, които да донесат нездравословни бактерии и те да попаднат в напитката;

• Пийте в умерени количества. Метаболитната ацидоза може да е страничен ефект от прекомерната употреба на напитата и алкохол;

• CDC предупреждава, че домашните пивовари не трябва да съхраняват Комбуча в материали, съдържащи токсични елементи, които имат потенциал да ги извлекат;

Бременни или кърмещи жени не трябва да пият Комбуча по същата причина, поради която не им се препоръчва да ядат мухлясали и узрели меки сирена.

Тази статия е с образователен характер. Преди консумация се посъветвайте със специалист. Преди започване на каквито и да е кулинарни приготовления на Комбуча, се посъветвайте с човек, запознат с технологията и спецификата ѝ.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати