Свръхконсумацията на червено месо води до бъбречна недостатъчност

Червено месо

Напоследък все по-нашумяла става темата за ползите и вредите от месото. Някои специалисти подкрепят веганите и вегетарианците, твърдейки че тяхното меню е много по-здравословно от това на тези, които консумират месо. Други пък споделят точно обратното мнение и смятат, че тоталното отричане на месото е напълно погрешно и вреди на здравето ни.

Истината вероятно се крие някъде по средата, т. е. за месото важи златното правило, че с него не трябва да се прекалява. Но същевременно любители на месо има и то именно такива, които прекаляват с консумацията му. Най-вече на червено месо. А това определено е вредно за здравето.

При направени проучвания в Сингапур, които са отнели на специалистите над 15 години, става ясно че свръх консумацията на червено месо е много опасна за бъбреците ни и дори може да доведе до бъбречна недостатъчност.

Специалистите са присъединили в проучванията си над 60 000 души в зряла възраст, които включват в менюто си ежедневно червено месо и при 951 души от тях се е стигнало до бъбречна недостатъчност.

Риба

Изводите са налице - ако прекалявате с червеното месо, рискът да развиете бъбречна недостатъчност е с цели 40 % по-висок в сравнение с хората, които не наблягат на животинските протеини.

Тук е моментът да се спомене, че за разлика от животинските протеини, растителните имат точно обратния ефект - те се грижат за здравето ни. Консумирайки редовно бобови култури, морски дарове, соеви продукти и дори пилешко, пуешко или заешко месо, Вие няма да натоварите бъбреците си и ще сведете риска от бъбречна недостатъчност до минимум.

Пилешко

Много специалисти посочват, че съществува връзка и между консумацията на червени меса и риска от сърдечно-съдови заболявания, та дори и рак на стомаха. Това съвсем не означава да изключите трайно свинското или телешкото месо от хранителния си режим.

Просто ограничете консумацията му и всеки път когато Ви се дояде месо, отдавайте предпочитания на заешко, пилешко, гъше, пуешко и т. н., а още по-добре риба или бобови култури. И не забравяйте, че е всеобщо мнението на специалистите, че трябва да имате поне един изцяло постен ден в седмицата.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати