gotvach.bg»Статии»Кулинария»Храните, които трябва да опитате на Карибите

Храните, които трябва да опитате на Карибите

Карибите

Вярвам, че много от вас искат да имат къща на Карибите или просто да идат там за няколко дни на почивка. Ако решите и имате възможността да идете някой ден, тук ще споделя кои ястия трябва непременно да опитате от карибската кухня.

Карибската кухня не е известна само с ястията, приготвени с морски дарове, но също така и с богатство от рецепти, в които се използват екзотични плодове, които можете само там да намерите.

Кухнята на Карибите е много разнообразна и богата на вкусове. Това се дължи до известна степен на историята на тези острови и влиянието на различни нации, заселили се да живеят там. Много дълго време Карибите са били колония на англичани, испанци, французи и холандци. Влияние върху кулинарните традиции на тези острови са имали също и потомците на жителите на Африка, които отначало са били докарвани като роби. И така се е получила смес от кухните на много народи и от кореняците, които си живеят на островите.

Сега ще ви запозная накратко какво си хапват хората на Карибските острови. Първо, ще обърна внимание на сосовете. Жителите на Карибите добавят сосове към месото, зеленчуците и морските дарове, независимо дали са на скара или пържени. Някои от сосовете, които използват хората там, първо са за марината на месото, защото това е техен основен принцип в готвенето.

Карибска кухня

Много известни са гъстите сосове или дипове - направени са на основата на майонеза или кисело мляко.

Карибските сосове са известни с това, че в тях се съчетават различни подправки по невероятен начин. Общо взето в техните сосове може да откриете съчетание между сладки плодове и люти подправки и кокосово мляко и ром.

Основните зеленчуци, които се отглеждат на Карибите, са домати, чесън и лук и почти няма да намерите ястие, в което те да не присъстват. Даже може да намерите ястие, което много ще ви изуми - банан с манго и лук.

Доматите се използват предимно за сосове и супи, а в Пуерто Рико имат едно традиционно ястие, което прилича много на нашето - ориз с домати.

Яхния с ориз

Знаете, че Карибите са островен район и затова не е чудно, че там можете да намерите всякакви морски дарове. За разлика от други места, където морските дарове се хапват сравнително рядко, на Карибите те присъстват на всяка маса - от тази на най-богатия, до тази на най-бедния.

И така, дойде ред на рома и коктейлите. Знаете, че тези острови са всеизвестни със своите коктейли. Тяхната основа е ромът. Най-известните коктейли, които прозлизат от Карибите, са Мохито, Пина колада, Куба Либре и Дайкири.

Дайкири

Карибите са родината на рома и във всяка част на този остров си имат отделна рецепта за този алкохол. Той намира широко приложение и в сладкарството - за направата на кремове, торти и кексове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Станислава Вълкова
С най-голямо удоволствие бих опитала тези екзотични храни и напитки.
0
0