Направете лесно сладки сушени плодове за зимните дни

Сушени плодове

Правенето на компоти макар и донякъде да е отживелица, всъщност не е толкова старо занимание. Преди години не са се правили толкова компоти, а по-скоро домакините са изсушавали плодове, което е и по-здравословно. После плодовете са се слагали да се посварят в гореща вода - добре познатият ни ошав. Днес също можем лесно да си приготвим сушени плодове.

Ето някои съвети за сушене на едни от най-обичаните ни плодове.

Сушени круши

Крушите се измиват, махат се семките и се нарязват на тънки филийки. За да избегнем потъмняването им, е нужно да се потопят в еднопроцентов разтвор на винена киселина (10 г киселина на един литър вода). Преди самото сушене резенчетата круша се потапят във вряла вода за минута-две. След тази процедура се нареждат на мрежа или дървена скара, като се разбъркват от време на време да не залепнат. Първоначално се сушат на слънце, а после на сянка.

Сушени смокини

Сушени

За сушене са най-подходящи по-големите плодове. Хубаво е те да са поизсъхнали още преди да ги откъснем. Плодовете се нареждат с дръжките надолу върху дървени скари. Хубаво е плодовете да се обръщат почти всеки ден. Сушенето им продължава около 10-12 дни. Също така могат да се нанижат на конец и да се оставят на слънце.

Сушени сливи

Сушени джанки

Най-често се сушат сини сливи, но мога да се сушат също така и джанки. Най-важното условие е плодовете да са добре узрели, за да са сладки. Измиват се добре и след като се отцедят, се попарват за 2-3 мин във вряла вода. Редят се на скара или мрежа и се сушат на слънце.

Сушено грозде

Сушено грозде

Сушенето е както при другите плодове. Необходимо е да изберем сладки и ароматни сортове с малко семки. Зърната се оронват и попарват във вряла вода, към която се прибавя малко дървено масло. То придава на зърната лъскав вид. След отцеждане зърната се слагат да се сушат.

Сушени гъби

За сушене са най-подходящи манатарките. Избират се само хубави ненаранени гъби. Необходимо е да се почистят хубаво с четчица от пясъка и полепналите частици. Пънчетата се изрязват и сушат отделно.По големите гъби се нарязват на филии с дебелина около пет милиметра. Гъбите се сушат на слънце през деня, а вечер се прибират. След като се изсушат, се слагат в памучни торбички и се прибират на сухо място.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати