Решено! Отпада ДДС за дарените храни у нас

Хранителни вериги
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см-14%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
28.00 лв.
24.00 лв.
Виж ››

На първо четене депутатите от Народното събрание приеха да отпадне данък добавена стойност за хранителните продукти, които се даряват на организации, подпомагащи нуждаещите се.

Предложението бе прието като стимул за големите търговски вериги, които, вместо да изхвърлят продуктите с изтичащ срок на годност, могат да ги даряват, без да бъдат облагани за дарението си.

Ще може да се дарява храна, чийто срок на срок на годност ще изтече до 30 дни. Практиката в момента е тези продукти да се изхвърлят.

Според последните анализи всяка година в България се изхвърля 670 000 тона годна за консумация храна. При порция от средно 300 грама това означава, че тази храна ще стигне за година и половина на гладуващите българи.

По данни на Българската хранителна банка повече от половината българи не могат да си позволят ежедневната консумация на месо, риба и белтъчини. В тази цифра влизат и немалко деца.

В сравнение с европейските си връстници българчетата се хранят най-непълноценно. Всяко трето дете изпуска ежедневната консумация на пресни плодове и зеленчуци, които са задължителни, за да приемат нужното количество витамини.

Дарени храни

Ненужните хранителни продукти не се даряваха заради допълнителния данък, който търговците трябваше да платят. На тях им излизаше по-евтино да унищожат продуктите, вместо да ги насочат към хора, които гладуват.

С въвеждането на новата промяна обаче продуктите ще могат да се маркират с текст Дарение, не подлежи на продажба и храна да бъде дарена.

По-рано тази година Франция също прие закон, с който забрани изхвърлянето на хранителни продукти, годни за консумация. От февруари търговците в страната са длъжни да даряват непродадената храна на благотворителни организации и хранителни банки.

Неспазването на нормата се наказва с глоба и до 2 години затвор.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати