gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Хапвайте цветя, за да сте здрави! Вижте кои

Хапвайте цветя, за да сте здрави! Вижте кои

Ядливи цветя

Красивите цветя могат да се ядат и да са отлична добавка за вашето здраве. Това се потвърждава от ново проучване от университета в Пиза, който е изучавал антиоксидантните свойства на 12 вида ядливи цветя.

Проучването е публикувано в списание Scientia Horticolturae.

Учените напомнят, че цветята са красиви и добри за храна и притежават вкусови качества, често сходни с моркова или ряпата. Цветовете действат благоприятно на вашето здраве, защото са богати на антиоксиданти.

Изследванията в Университета в Пиза разглеждат дванадесет вида растения, които често се използват само като декоративни - теменужка, петуния, обичка и др.

Интересна констатация е, че антиоксидантната мощ на цветята е значително по-висока от тази на обикновените зеленчуци с изключение на пореч и невен с измерени по-ниски стойности.

Ядливи цветя

Част от тази висока антиоксидантна активност се дължи на високото съдържание на антоцианини, поне в случая на цветя с червени или сини цветове, и в действителност най-добрите подхранващи свойства са налични в най-пигментирани цветята - заявиха изследователите.

Проучването оценява подхранващите свойства и привлекателността на цветята чрез тест за вкус. Повечето цветя имат осезаем вкус. Например латинката напомня ряпата, а бегонията напомня вкуса на лимона.

Сред цветята, богати на антиоксиданти, учените посочват бегония, латинка, теменужка, петуния, обичка, пореч и невен.

Отвъд определеното първоначално недоверие по отношение на тази странна храна често цветята напомнят пикантни аромати и киселини, понякога подобни на обикновените зеленчуци, но с различна текстура и вкусови качества, която е по-мека и ароматна.

Ядливи цветя

Привлекателната храна със сигурност може да се превърне в неизменна част от нашата диета. Ядливите цветя са много и лесни за употреба в кухнята, просто изберете пресни такива от вашата градина, отглеждани по естествен път или изсушени и закупени от билковите аптеки.

Може да украсите вашите ястия и сладкиши с роза, карамфил или глухарче.

Освен че ще има полза за здравето, ще поднесете и приятна изненада на вашите гости и приятели.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати