Откриха древно сирене на дъното на 3000-годишна тенджера

Сирене Бруност

Всеки кулинар, за да стане наистина способен, трябва да не се страхува от провали. Дори и най-големите несполуки в готвенето отминават и се забравят с времето. Да, ама не. Някои са толкова големи, че оцеляват цели хилядолетия. Така с известна доза злостен хумор можем да погледнем на последните археологически находки, направени от експертите от музея Силкеборг в Дания.

При разкопки на полуостров Ютланд археолозите попаднаха на кулинарна катастрофа, датираща от Бронзовата епоха. Докато изучавали руините на древно селище на едни от първите жители на Скандинавия, сред многото предмети на бита, намерени там, учените попаднали на едно обикновено на вид гърне, което имало обаче необичайна субстанция, залепена на дъното. След внимателен лабораторен анализ се оказало, че това е сирене, което е загоряло при готвене.

Предметът е намерен в това, което е било задна уличка на малкото селце. На мястото хората не само са преминавали, но и са си изхвърляли боклука. Археолозите предполагат, че собственикът на гърнето толкова се е ядосал на кулинарния си провал, че е го е изхвърлил директно на улицата.

Находката е важна, защото дава сведения за всекидневния живот и хранителните навици на скандинаваците, живели през Бронзовата епоха. Според откривателите това е най-ранният пример за производството на традиционното днес за Скандинавия кафяво сирене бруност, което се произвежда от суроватка.

Гърнето е открито по време на разкопки край градчето Бале Киркби, в централната част на Ютланд. Около него имало останки и от други глинени съдове.

Повечето съдове, които открихме, бяха саксии, в които са се отглеждали различни домашни подправки. Конкретно гърнето ни направи впечатление заради тънкия слой жълта кора на дъното му, какъвто не бяхме виждали преди, обяснява професор Кай Рамусен от музея Силкеборг в Дания.

Археолозите изпратили гърнето до Националния датски музей, за да бъде изследвано по-подробно. Взетите проби от жълтия слой на дъното му показали, че той съдържа молекули, които се виждат обикновено в мазнините на кравите.

Изследователите смятат, че мазнините могат да бъдат останки от извара, използвана за създаването на традиционното твърдо сирене, където суроватката се обработва, докато стане на карамел, от който идва и кафявият цвят на бруност.

Изглежда, че този, който е приготвял древното сирене, го е изгорил. Според мен гърнето е изхвърлено, за да се прикрие гузната съвест на готвача. Смятам, че опитът за прикриване е бил неуспешен. Знам от личната си кулинарна практика, че изгорялата суроватка мирише по ужасяващ начин и този аромат е бил усетен, съдейки по размерите на селището, от половината му жители, казва в заключение проф. Расмусен.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Теодора Мещерова
Доста интересно. Важно е да опиташ, дори да се провалиш, важното е, че си опитал.
0
0