Храните, които имаме заради древно ГМО инженерство

1 от 5 Снимки

1. Диня


Дините може би са плодовете, които са претърпели най-съществена генна мутация в развитието си. Те произхождат от Субконтинентална Сахара. Преди около 2000 години са създадени първите опитомени сортове, които можело да се консумират. С навлизането на дините в Европа и Азия те ставали по-големи, по-сладки и по-сочни. В оригинала си този плод тежи едва 80 грама, пълен е със семе, а съдържанието му на вода е около 8%. Днешните дини обаче тежат средно около 6 килограма и 91.5% от тяхното съдържание е вода.

Може би мислите, че ГМО храните са съвременен феномен, плод на лаборатории и промяна на генома. Истината е, че повечето земеделски култури, които консумираме днес, са били генетично модифицирани преди хиляди години.

Нещо повече - и днес процесът на промяна на генома на култивираните растения продължава да се развива, за да могат те да се приспособят и виреят в почвите, които на много места са изхабени откъм минерален състав заради хербицидите и пестицидите, които се използват.

Повечето от любимите ни плодове и зеленчуци са променени драстично в сравнение техните древни варианти. Първообразът на банана или ананаса би ви изплашил с вида си. А в галерията горе може да видите едни от най-популярните храни, които са творение на ГМО инженерството.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати