Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Храните, които имаме заради древно ГМО инженерство

Храните, които имаме заради древно ГМО инженерство

5 от 5 Снимки

5. Ягоди


Ягодите, каквито ги познаваме днес, са създадени в началото на 19 век във Франция. Изследователят Амеде-Франсоа Фрейзър донесъл след експедиция в Чили нов сорт горски ягоди, който бил съчетан с познатите в Европа диви ягоди. След десетилетия проби и грешки в крайна сметка съвременните ягоди са получени случайно по време на експеримент с хибридизация през 1806 година.

Може би мислите, че ГМО храните са съвременен феномен, плод на лаборатории и промяна на генома. Истината е, че повечето земеделски култури, които консумираме днес, са били генетично модифицирани преди хиляди години.

Нещо повече - и днес процесът на промяна на генома на култивираните растения продължава да се развива, за да могат те да се приспособят и виреят в почвите, които на много места са изхабени откъм минерален състав заради хербицидите и пестицидите, които се използват.

Повечето от любимите ни плодове и зеленчуци са променени драстично в сравнение техните древни варианти. Първообразът на банана или ананаса би ви изплашил с вида си. А в галерията горе може да видите едни от най-популярните храни, които са творение на ГМО инженерството.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
51
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати