Засейте есенния магданоз сега

Магданоз
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
6.60 лв.
5.61 лв.
Виж ››

Ако харесвате магданоза за повечето си рецепти, е хубаво да знаете, че ако го засеете през август, то той ще е готов през есента. Преди падането на снега ще може да го изрежете един два пъти, а през следващата година - още три-четири пъти.

Добре е засяването да се предшества от поливане на лехите. Когато почвата просъхне (един два дни след поливането), се пристъпва към сеитбата. На малки площи семената се сеят разпръснато или в плитки браздички на разстояние около 20 см една от друга.

Посевната норма е 1.5 г на кв.м. Магданозът се засява на дълбочина 1.5-2 см, след което лехите се валират или уплътняват ръчно. При недостатъчна влага веднага след засяването се полива чрез оросяване. До поникването трябва да се поддържа висока почвена влага. Ако времето е сухо и топло, се полива всеки ден с малка поливна норма.

Важна практика е борбата срещу плевелите. На малки площи те се отстраняват ръчно - плеви се веднага след поливането.

Първото изрязване на магданоза се прави, когато листата достигнат обща дължина 12-13 см. Те се изрязват немного ниско, за да не се повреди растежният връх. След което посевът се подхранва с 10-12 кг/дка амониева селитра и оросява.

Мерудия

През зимата почти нямате грижи към магданоза. Само ако искате да ускорите растежа му, е хубаво да покриете лехите със полиетиленови тунели. Грижите за магданоза си заслужават защото той е един от най-полезните и приятни подправки особено към салатите през лятото.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати