Непознатата билка подъбиче: Полезни свойства и лечебни отвари

подъбиче

Билката със странното име подъбиче има отлично кръвоспиращо действие, което е едно от най-важните ѝ свойства, използвани в народната медицина. Известна е като бяло или червено, луково, планинско подъбиче.

За лечение може да се използва, като се сдобиете с наземната част, която може да съберете по време на цъфтеж. Билката цъфти от май до края на август.

Подъбичето е също много ефикасно при запек, за подобряване на храносмилането и апетита, грипни състояния, при полови смущения и слабост, при болки в стомаха и червата, при пясък в жлъчката, а външно се прилага с промивки при жени, страдащи от хронично бяло течение, при хемороиди.

С подъбичето може да си приготвите компреси и промивки при упоритото акне с младежки пъпки, екземи, рани, възпаления при конюнктивити.

билка подъбиче

Предлагам ви няколко начина на употреба: Две супени лъжици ситно нарязана дрога се залива с 500 мл кипяща вода. Вари се 5 минути и се оставя да се кисне 30 минути. От прецедената отвара се приема 3 пъти на ден по 80-150 мл преди хранене. А за външно приложение запарката се приготвя от 4 чаени лъжички дрога и 200 мл кипяща вода.

Ако за мнозина не е познато бялото подъбиче, то е дребно полухрастче с едногодишни, приповдигащи се до изправени цветоносни стъбла, високи 10-13 см. Листата са срещуположни, с къси дръжки. Цветовете образуват класовидно съцветие. Плодът при узряване се разпада на 4 орехчета.

У нас се срещат няколко вида подъбиче. Може да ги различите от обикновеното подъбиче, защото една част от тях са с червени или бели цветове, а друга - с приседнали листа.

Тази билка може да намерите, като се разхождате из горските поляни из храсталаците, най-често се намира из цялата ни страна.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати