gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайната на вкусната пуйка

Тайната на вкусната пуйка

Пуйка

Месото на пуйката е изключително полезно. То съдържа голямо количество белтъчини, минерали, а най-хубавото е, че е бедно на мазнини и от него не се пълнее. Макар и тези птици да не произлизат от Европа, а заслуга за тяхното опитомяване и пренасяне в Стария свят имат съответно ацтеките и конскистадорите, те са станали традиционни за българската трапеза особено на Коледа и Нова година.

Освен здравословните предимства на пуешкото месо, то е предпочитано, защото се готви лесно, предлага се в различни размери, а добре сготвената пуйка изглежда страхотно, поставена на масата.

За предпочитане е, когато готвите пуешко месо, то да не е замразено. Препоръчваме ви преди големи празници да си поръчате или запазите прясно месо. Когато пуйката е замразена, соковете й се превръщат в кристали. При разтопяването тези кристали разрушават протеиновите клетъчни мембрани в месото и част от соковете изтичат. Точно това представлява червеникавото нещо, което обикновено виждате в опаковката. Замразената пуйка никога не може да бъде толкова сочна, колкото прясната.

Все пак, колкото и полезно да е, месото от пуйка не е толкова разпространено. Така че ако в крайна сметка си вземете замразено месо, предвидете поне два часа за неговото размразяване.

Когато започнете да печете месото, то пуска сокове. Поливайте пуйката с тези сокове, за да стане по-хрупкава и златиста кожата й. Не се притеснявайте, че те ще проникнат през кожата и ще овлажнят месото. Ако пуйката започне да потъмнява прекалено много по време на печенето, покрийте я леко с алуминиево фолио.

Печена Пуйка

Прясна или замразена пуйката се пече от три до пет часа. Ако е пълнена, трябва да й отделите повече време, а ако не е, интервалът на топлинна обработка е по-малък. Перфектната температура за печене е 170 градуса. Винаги поставяйте месото в предварително загрята фурна, защото в противен случай то ще се изсуши прекалено много, а по принцип пуешкото месо е по-сухо. Винаги използвайте термометър за месо, за да сте сигурни за температурата на печене.

Важно е също така да знаете, че една стандартна (7-8-килограмова) пуйка може да нахрани около 14 човека. При по-едри екземпляри (12 – 14 килограма) порциите стигат и за 20 и повече човека. При избора на пуйка трябва да познавате размера на вашата фурна и да сте сигурни, че птицата ще се побере.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Бойчо Николов
Един път направих вкусна пекана пуйка. Покрих я с листа от кисело зеле и тогава я метнах във фурната. Стана превъзходна.
0
0