Как да приготвите идеалното тесто за пай?

Как да приготвите идеалното тесто за пай?

По принцип пайовете и плодовите пити се приготвят от едно и също тесто - маслено. То разбира се търпи различни подобрения, като към него може да се прибавят какао, смлени орехи или бадеми, сметана, извара и др.

На 13 май пък в САЩ отбелязват деня на ябълковия пай, така че нека се задълбочим в точната рецепта за тесто за пай.

За да приготвянето на 360 грама маслено тесто са необходими 225 грама брашно, 115 грама краве масло, 1 жълтък, щипка сол и 2 супени лъжици студена вода.

Брашното задължително се пресява, добавя му се сол и постепенно, като се размесва с пръсти, се прибавя на малки порции масло.

Жълтъкът се разбива заедно със студената вода и се размесва със сместа. Меси се, докато се получи гладко тесто.

Важно!

Маслено Тесто

Важно е да знаем, че всички продукти трябва да са студени.

Друго правило е да не се меси прекалено дълго, защото тестото ще стане твърдо и ще придобие сивкав цвят.

Готовото тесто се покрива или увива в найлоново фолио и се поставя в хладилник поне за половин час, за да се охлади.

Охладено тестото се разточва по-лесно. За по-практично и по-удобно може да се приготви по-голямо количество тесто, да се раздели на порции и да се сложи във фризера.

Охладеното тесто за пай се разточва на предварително набрашнена повърхност, като дебелината на кората трябва да е около 3 милиметра. Ако тестото лепне по точилката, можем да поставим кората тесто между два листа домакинско фолио. По същия начин успешно може да се използва и обикновен найлонов плик.

Кората, която сме разточили, трябва да е по-голяма от тавата или формата за печене на пая. Помагаме си с точилка при поставянето на кората, като тя се притиска с пръсти към стените и дъното на съда за печене. Ако има стърчащи части тесто, те се отстраняват.

Тесто за пай

Тестяната кора се набожда на няколко места с вилица, застила се с хартия за печене и се пълни с бобени зърна. Те предпазват от издуване на тестото за пай.

Тавата с опеченото идеално тесто за пай се охлажда и се поставя за половин час в хладилника. По този начин тестото ще стегне и ще запази формата си.

Много често пълнежът за пая се пече много по-бързо от самото тесто или въобще няма нужда от печене. Тогава то се изпича предварително. Температурата за печене е 200 градуса. А времето за изпичане зависи от диаметъра на формата и трае от 20 до 30 минути.

За изпичане на тарталети са необходими 15 минути печене. Малко преди тестото да се изпече, е необходимо да се махне хартията с бобените зърна, за да може кората да изсъхне добре.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати