На кого трябва да благодарим за Лазанята?

Лазаня

Едва ли има домакиня, която поне веднъж да не е опитвала да сготви лазаня. Въпреки че ние мислим, че лазанята е класическо италианско ястие, и други народи имат претенции към нея. Класическата лазаня представлява няколко слоя изсушено, а впоследствие запържено или сварено пшенично тесто, между което се слага зеленчукова или местна плънка или рагу от гъби.

Наръсва се с настърган кашкавал или пармезан и се пече. Не винаги обаче лазанята е изглеждала по този начин. Първообраз на лазанята е кръглата питка от хлебно тесто. Такива питки били печени от гърците и били наричани лаганон.

Римляните взаимствали този хляб от гърците и започнали да го режат на ивици, които наричали лагани. И досега в някои области на Италия наричат лагана широката, плоска паста, позната като талиетеле.

Макар че се смята, че лазанята е истинско италианско ястие, всъщност не е така. За нейни създатели предявяват претенции англичани, както и скандинавци. Англичаните я смятат за свое творение, защото има сведения, че още по времето на Ричард II се приготвяло ястие, наречено loseyns.

Англичаните твърдят, че една от първите рецепти за лазаня е записана в първата английска готварска книга Forme of Cury, която и до днес се пази в Британския музей.

Това естествено ядосало италианците и те побързали да опровергаят англичаните с твърдението, че това английско блюдо, колкото и да било вкусно, нямало нищо общо с италианския вариант на лазанята.

На кого трябва да благодарим за Лазанята?

Скандинавците твърдят, че лазанята била приготвяна още по времето на викингите. Правели ги, като между хлебни питки поставяли плънка от месо и настъргано сирене. Първото писмено споменаване на италианската рецепта станало през XIV век, когато е бил открит анонимен ръкопис в покрайнините на Неапол.

Според тази рецепта в средните векове лазанята била приготвяна по следният начин: във вряща вода се сварявали листа от тесто, между които се нареждали накълцани лиса от подправки и кашкавал.

5 2
4 0
3 1
2 1
1 3
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Теодора Мещерова
Много е лесно да оценявате труда на хората, без да коментирате защо! Бих желала да се направи явно и гласуването на статиите
1
1
Теодора Мещерова
Искам да помоля, който гласува с ниски оценки да се обосновава
0
4