Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Любопитни и опияняващи факти за пунша

Любопитни и опияняващи факти за пунша

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
971162k
Факти за Пунша

Пунш е наименование, използвано за широка гама от безалкохолни и алкохолни питиета. Обикновено една от съставките в тях е даден плод, но понякога в пунша присъства и само плодов сок.

И тъй като 20 септември е отреден в календара като деня на пунша, нека разкажем малко любопитни и важни факти за тази освежаваща напитка.

По традиция пунш се поднася в по-широки чаши или купи. Пуншът започва да се приготвя през 17 век, като за негова родина се смята Индия. Именно от нея той е разпространен и в Европа, където бързо добива популярност.

Вижте и други малко известни факти за пунша - тази чаша освежаваща наслада, идеална за партита или просто така за всеки ден.

– Интересно е как се заражда името на питието. Смята се, че думата пунш има връзка с думата Панча, която се превежда от хинди като пет. Все пак изначално напитката се е приготвяла от пет ингридиента – захар, арак, вода, лимон, чай;

– Пуншът е традиционна коледна напитка в много страни. Обичайно той се сервира, за да могат всички, присъстващи на тържеството, да се сгреят;

Пунш или Сангрия

– Един от многото видове пунш е традиционната в Испания студена напитка сангрия;

– Англия също е сред страните, държащи на пунша. Там има традиция да се сервира от напитка преди тръгване на лов;

– Особено ароматен е пуншът, приготвен в Мексико. Там имат навика да поставят в него сини сливи и канела;

– в Чили пък сервират пунш с нарязани праскови и бяло вино;

– в Кентъки пуншът се прави от бърбън и плодове;

– в Германия приготвят ефектен горящ пунш, когато има повод за празнуване.

Вижте още:

- Пригответе пуншово шодо - ще смае гостите ви! ;

- Как да направим яйчен пунш.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest