Кралската история на пицата

Пици

Вероятно няма човек, който да не обича пица. Това толкова вкусно ястие има доста необикновена история. Сега ще ви заведа в онова време, в което са царували кралете Фердинанд I и Фердинанд II, и ще ви разкажа за техните опити да вкарат ястието на народа в кралския двор.

Крал Фердинанд първи не обичал скучните кралски приеми и часовете стоене и бездействие в двореца, но също така не обичал и ястията, приготвяни в кралската кухня. Затова той се преобличал като селянин и се разхождал из улиците на Неапол. И именно там, за зла беда или не, той срещнал знаменития майстор на пици, на когото викали Гръм.

Истинското му име било Антонио Тесто. Пицата оставила неизлечими следи в изнежения и изгладнял стомах на краля и когато се наяждал почти до пръсване, се връщал в двореца. Както се досещате, той побързал да се похвали на свои хора от обкръжението си, но се натъкнал на недоволство и неразбиране.

А когато се опитал да вкара пицата в кралската кухня, срещнал решителния отпор на кралица Мария Каролина Хабсбурска, която по онова време е била съпруга на крал Фердинанд. Кралицата изпаднала в ужас, когато разбрала, че мъжът ѝ иска да я храни с понички с пълнеж, чието тесто се замесвало с крака.

Кралят обаче изобщо не се трогнал и вместо да предложи друг вариант за месене, отново се преоблякъл с дрипи и отишъл да задоволи своя глад за пица. Ако обаче е бил малко по-смел, Европа е щяла да научи за съществуването на пицата много по-рано.

Тесто за пица

Тази грешка била поправена от крал Фердинанд Втори, който създал кралски съвет, който имал за цел да приобщи кухнята на народа към тази на кралския двор. Именно той решил проблема с месенето, наредил да се прави или с ръце, или с някакво специално приспособление.

Но след като единият проблем бил решен, Фердинанд се натъкнал на друг - липсата на прибор, с който да се яде пицата. Все пак на кралски знаменитости не им отивало да ядат с ръце, това било в разрез с трапезния етикет. Крал Фердинанд нямал нищо против да яде с ръце, но за кралицата това било недопустимо.

Спомнил си загубената битка за мястото на пицата в кралския двор на своя предшественик, Фердинанд втори веднага започнал да действа. Възложил на един велможа на име Дженаро Спадичини да направи уред за месене и прибор за ядене. И така човекът дълго време не спял в мисли как да не се разстрои нежната кралска психика в мисли за месене на тесто с крака и пот и накрая открил решението.

Наредил да се излее бронзова човешка статуя, с която да се меси тестото за пица. А колкото до прибора - по това време вече имало вилици, но те били само с три зъба. За това Спадичини наредил да сложат още един зъб и така да станат четири. Неговото изобретение ние използваме и до днес.

Пица

И как мислите - дали Фердинанд е успял да внедри пицата в кралския двор? Да, и още как! И то точно на рождения ден на кралицата. На този ден майстор пицар поднесъл своя подарък на кралицата - гигантска пица. И все пак, защото имала повод, Нейно величество решила да опита едно парче. Творението Маринара или Четирите годишни времена получило одобрението на кралицата.

Когато обикновените хора научили, че пицата се поднася в двора, от уважение към краля и кралицата започнали да месят тестото с ръце. По това време в дворцовия парк била построена първата пещ за пица. И знаете ли кой бил назначен за главен пицар? Същият този, който пристрастил Фердинанд Първи към пицата - Антонио Тесто.

През 1889 година Италия научила за майстор-пицар на име Рафаело Еспозито, чиято пица Кралица Маргарита позволила да се нарече на нейно име. И така постепенно пицата завоювала кралските сърца и днес е любима както на бедни, така и на богати.

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати