Здравословно - гответе на пара!

Здравословно - гответе на пара!

Готвенето на пара е един от методите, които са много здравословни! !

Защо? Обикновено, защото не се използват подправките директно и така приготвените ястия са по-леки и по-лесно смилаеми.

Това е един прост метод и е подходящ най-вече за готвене на зеленчуци и риба. За готвене на месо не е препоръчително, тъй като при приготвянето на месо се изискват по-високи температури, които не диспергират соковете, които се съдържа.

Сред зеленчуци, тези, които са най-подходящи, за да бъдат задушени, са листни зеленчуци, месести зеленчуци - тиквички и моркови. Картофите могат да бъдат приготвени без да се белят, за да се запази максимално нишестето и хранителните стойности.

Какъв е основният принцип за готвене на пара?

Храната се готви само с пара, която се създава от вряща вода и не влиза в пряк контакт и е при постоянна и не висока температура (за разлика например от тенджера под налягане). По този начин се избягват големите загуби на минерали, витамини и хранителни вещества.

Здравословно - гответе на пара!

Тайните за перфектна пара?

• Има специални тенджери за готвене на "пара", които се подреждат една върху друга. В действителност, това, което ви трябва, е просто едно гърне, решетка и капак - или друго, което ви позволява да се запази храната повдигната, над водата;

• Храна не се поставя предварително, а тогава, когато заври водата;

• Водата не трябва да докосва храната по време на варенето;

• Задължително да се постави капак по време на готвене и да се внимава да не се изгорите, когато капака се вдигне;

• Премахване на зеленчуците, когато те са ал денте: по този начин ще се запази ароматът и по-привлекателният външен вид;

• Ако искате да предадете по-специален вкус и решите да си задушите храни, ароматизирайте водата с лимон, вино, оцет, подправки по ваше желание.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати