gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Често използвани термини в кулинарията

Често използвани термини в кулинарията

Готвене

Знам, че повечето от нас знаем какво означават всички термини, които ще поясня тук, но има и други, които не разбират някои термини, написани в нашите рецепти. Тази статия е адресирана именно към начинаещите готвачи.

И така, нека започнем първо със шпиковането на месо - това е процес, при който с помощта на нож се правят малки разрези в месото и в тях се добавят различни подправки и бекон, който го предпазва от изсъхване.

Следва бланширането. Лично аз, в моите рецепти доста често използвам този термин. Този процес си прилага основно със зеленчуци, които се потапят във вряща вода за не повече от десет секунди, след което веднага се мият под течаща, студена вода.

Следващият термин, на който ще обърна внимание е глазирането. Използва се меса, сладкиши или торти. Представлява заливане на изброените продукти с глазура, за да се придаде завършен вид и вкус. Глазурите най-често са сладки.

Когато запържваме месо и искаме да използваме остатъците, които са полепнали на дъното, ги заливаме с вино, бульон или коняк. Този процес се нарича деглазиране.

Супите биват два вида- бистра и застроена. Застройката е процес, при който се разбиват яйца с кисело мляко, кисело мляко, яйца и брашно, прясно мляко или мляко с яйца, взима се от бульона и се смесва със застройката. Така температурите се уеднаквяват и сместа може да се добави към супата.

Печене на месо

Поширането пък е процес, при който се вари без кипване при температура от 70-80 градуса. Използва се за риба, някои деликатни меса и някои зеленчуци. В съд се кипва вода с ароматни подправки и зеленчуци и щом заври се маха от котлона. В течността се поставя продукта, който искате да поширате и го оставяте да престои 15-20 мин.

Предполагам, че почти всички знаете какво е сотиране, но все пак за тези, които не знаят ще обясня. Представлява бързо пържене в малко мазнина. Всички обичаме картофи соте, нали?

Филетирането пък е процес, при който филето се отделя от костта с помощта на много остър нож. Редуцирането е процес, при който чрез варене се сгъстяват течности или сосове, в следствие на което се променя вкуса и аромата им.

За тези, които не знаят какво е фаршироване, сега ще обясня. Представлява пълнене на продукти със ситно нарязани зеленчуци и подправки. Обикновено се фаршироват цели меса и зеленчуци- птици, патладжани, плешки, яйца и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Теодора Мещерова
Ами пиши ми съобщение или тук, с удоволствие ще ти помогна с каквото мога и знам. Благодаря за хубавия коментар
0
0
Албена Асенова
Очаквам и втора част на статията,защото има още много непознати термини които срещнах в сайтаОбяснено на достъпен език,хареса ми статията.
1
0
Теодора Мещерова
Моля, няма за какво! Радвам се, че съм била полезна
0
0
Илияна Димова
Много хубава статия, интересна и полезна Благодаря
1
0